Krajská zdravotní měla loňský rok úspěšný a do nemocnic dále investuje

22.04.2017 11:36

Rok 2016 byl pro Krajskou zdravotní, a. s., která pro Ústecký kraj spravuje pět nemocnic, úspěšný. A dosavadní výsledky hospodaření v prvních měsících letošního roku ukazují, že také rok 2017 by mohl udržet pozitivní trend ekonomiky společnosti umožňující postupnou obnovu nemocnic a zdravotnické techniky v posledních letech. Vyplývá to z výroční zprávy včetně účetní závěrky za rok 2016 a aktualizace finančního a investičního plánu, které schválilo představenstvo Krajské zdravotní, a. s., na svém jednání 31. března 2017 v ústeckém IBS Hotelu Vladimir.

Krajská zdravotní měla loňský rok úspěšný a do nemocnic dále investuje
Foto: Krajská zdravotní
Popisek: Nemocnice Ústí nad Labem, Krajská zdravotní.

Výsledkem hospodaření společnosti za rok 2016 je zisk ve výši 6 615 579,34 Kč, přičemž ziskového hospodaření bylo dosaženo ve všech nemocnicích Krajské zdravotní, a. s. Celkové náklady činí 6 336 174 984,57 Kč, celkové výnosy činí 6 342 790 563,91 Kč. Kladné hospodaření Krajské zdravotní, a. s., potvrzuje i předběžný výsledek hospodaření společnosti k 28. 2. 2017. Je jím zisk ve výši 14,78 milionu Kč, přičemž plánovaným výsledkem hospodaření za měsíc únor 2017 je zisk ve výši 3,08 milionu Kč. Za celý rok 2017 je plánováno ziskové hospodaření ve výši 434 tisíc Kč, v reálu tedy jako vyrovnané. "Představenstvo společnosti schválilo také návrh aktualizace finančního a investičního plánu Krajské zdravotní, a. s., pro rok 2017, který je zpracován s kladným výsledkem hospodaření ve výši 479 428 Kč, celkové náklady činí 6 671 016 819 Kč a celkové výnosy pak činí 6 671 496 247 Kč. Plánovaný výsledek hospodaření všech nemocnic, sdružených do Krajské zdravotní - a to považujeme za důležité a jen potvrzující výsledek předchozích let - je rovněž kladný. Aktualizovaný celkový objem investičních aktivit v roce 2017 činí 851 milionů 538 tisíc Kč. Významné investice jsou plánovány do všech pěti nemocnic," informoval Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

Největší investiční akce v roce 2017 v nemocnicích Krajské zdravotní, a. s.:

Nemocnice Děčín: Proběhne rekonstrukce největšího pavilonu I - interních oborů, se zateplením a výměnou dveří a oken včetně dílčích vnitřních úprav (cena dle veřejné zakázky 27 041 000 Kč včetně DPH), spojených mj. také s plánovanou přístavbou objektu pro instalaci magnetické rezonance a umístění nového vestibulu (za předpokládanou cenu 24 856 000 Kč včetně DPH). Probíhá příprava projektové dokumentace pro výstavbu nových operačních sálů a urgentního příjmu (rozpočet dle studie 242 milionů Kč včetně DPH).

Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem: Rekonstrukce dětského pavilonu D, kdy kromě zateplení a výměny dveří a oken bude pavilon opatřen nástavbou celého nového nadzemního podlaží (projektová cena 77 milionů Kč včetně DPH). Před pavilonem O, v němž sídlí protetické oddělení, bude zrekonstruováno parkoviště, kde se rozšíří počet parkovacích míst ze současných 25 na 50 (projektová cena 4,8 milionu Kč včetně DPH). Ústecká onkologie V Podhájí získá novou zateplenou fasádu s novými okny, v areálu bude zřízena nemocniční lékárna (vše za 16 916 000 Kč včetně DPH). Rekonstrukcí prochází v roce 2017 onkologický stacionář (za 7 040 000 Kč včetně DPH) a rekonstrukcí v roce 2018 projde také parkoviště (předpokládaná cena 2 400 000 Kč včetně DPH).

Nemocnice Teplice: V teplické nemocnici bude zahájena výstavba nového pavilonu se čtyřmi operačními sály a sterilizací (projektová cena 216 818 332 Kč včetně DPH). Projekt počítá také s výstavbou 25 parkovacích míst pro osobní auta, dvě z nich budou vyhrazena pro tělesně postižené. S otevřením přístupu do ulice Anglická je navržena také parkovací plocha pro zaměstnance s 67 parkovacími místy, čímž dojde k uvolnění parkovacích míst pro návštěvníky nemocnice přímo v jejím areálu. Souběžně bude zahájena výstavba nízkoprahového urgentního příjmu (15 814 392,22 Kč včetně DPH).

Nemocnice Most: V mostecké nemocnici momentálně probíhá výstavba nového velkokapacitního parkoviště za pavilonem B (cena z veřejné zakázky 6 750 000 Kč včetně DPH), prakticky dokončena je výstavba oddělení NIP a DIOP (cena z veřejné zakázky 16,782 milionu Kč včetně DPH), proběhne přestěhování nemocniční lékárny do nových - zrekonstruovaných prostor (projektová cena 3 412 200 Kč včetně DPH - stavební část), je připravováno zateplení plicního pavilonu (projektová cena 20,3 milionu Kč včetně DPH) a bude zahájena rekonstrukce dětského a dorostového oddělení.

Nemocnice Chomutov: V chomutovské nemocnici bude vybudován zcela nový stravovací provoz včetně nového technologického vybavení (cena propočtem 60 milionů Kč včetně DPH), otevřeno bude nové mamografické centrum (cena z veřejné zakázky 8 349 000 Kč včetně DPH), největší v Ústeckém kraji, momentálně probíhají také větší stavební úpravy spojené s pořízením nového přístroje pro magnetickou rezonanci (cena stavby z veřejné zakázky 8 775 000 Kč včetně DPH) a je připravován projekt výstavby objektu urgentního příjmu (1. etapa - dle propočtu 76 milionů Kč včetně DPH) a propojovací chodby mezi nemocničními pavilony.

Předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s., Ing. Jiří Novák akcentoval strategické cíle společnosti: "V rámci hospodářské činnosti chceme nadále držet pozitivní trend hospodaření, investovat do areálů nemocnic, oprav budov, ale také do obnovy a modernizace přístrojového vybavení. V oblasti personální budeme pokračovat v úsilí o stabilizaci zdravotnického personálu našich pěti nemocnic, hlavně v lékařských a sesterských profesích. K tomu budeme i v dalších letech využívat úspěšný stipendijní program Nadačního fondu Krajské zdravotní, a. s., díky němuž v uplynulých letech do krajských nemocnic nastoupilo již 110 lékařů. Na začátku roku 2017 byla vyhlášena II. výzva pro akademický rok 2016/2017 s možností opět získat stipendium ve výši až 70 000 Kč. Podporováni budou studenti v oborech lékař, všeobecná sestra, radiologický asistent, fyzioterapeut, zdravotnický záchranář a zdravotnický asistent. V oblasti poskytování zdravotní péče patří mezi strategické úkoly vybudovat kardiochirurgické pracoviště jako součást plánovaného centra komplexní kardiovaskulární péče v ústecké Masarykově nemocnici, a to spolu s vybudováním nových moderních operačních sálů. Cílem, jehož realizace začíná, je vybudování urgentních příjmů ve čtyřech okresních nemocnicích a umístění magnetických rezonancí v každé z nemocnic Krajské zdravotní. Chceme také vybudovat moderní operační sály v děčínské, teplické i chomutovské nemocnici."

Jak Ing. Jiří Novák zdůraznil, do všech těchto akcí chce Krajská zdravotní, a. s., investovat s důsledným využíváním dotačních titulů a s finanční investiční podporou od Ústeckého kraje jako jediného akcionáře, který tímto umožňuje naplňovat dlouhodobou strategii postupné obnovy nemocnic a jejich přístrojového vybavení. Krajská zdravotní, a. s., bude nadále usilovat o plynulé zajišťování dostupné a kvalitní zdravotní péče pro obyvatele Ústeckého kraje.

Výroční zprávu Krajské zdravotní, a. s., za rok 2016 včetně účetní závěrky bez výhrad schválila na svém jednání 3. dubna 2017 dozorčí rada Krajské zdravotní, a. s., v čele s jejím předsedou PhDr. Mgr. Leošem Moravcem. Navrhla Ústeckému kraji, jedinému akcionáři rozhodujícímu v působnosti valné hromady, výroční zprávu rovněž schválit. Ústecký kraj, po projednání v Radě Ústeckého kraje 5. dubna 2017, jako jediný akcionář při výkonu působnosti valné hromady společnosti Krajská zdravotní, a. s., výroční zprávu Krajské zdravotní, a. s., včetně účetní závěrky za rok 2016 schválil a rozhodl o rozdělení zisku ve výši 6 615 579,34 Kč. Rezervní fond společnosti bude doplněn částkou 330 778,97 Kč, tedy podle jejích stanov 5 % ze zisku, a částka ve výši 6 284 800,37 Kč bude zaúčtována do neuhrazené ztráty minulých let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…