Krajská zdravotní představila devět nových sanitních vozů pro lepší komfort pacientů

11.07.2016 9:40

Devět nových sanitních vozidel, díky finanční podpoře Ústeckého kraje, představila v pátek 8. července 2016 v chomutovské nemocnici Zdravotnická dopravní služba Krajské zdravotní, a. s. Nová auta nahradila vysloužilé vozy nevyhovující současným potřebám pro přepravu pacientů a provozu na pozemních komunikacích. Do vozového parku Krajské zdravotní, a. s., tak přibyla dvě sanitní auta tovární značky Volkswagen Transporter se zástavbou upravenou pro přepravu nedonošených, patologických novorozenců včetně vybavení zdravotnickými přístroji a sedm nových sanitních vozů tovární značky Fiat Ducato se zástavbou pro převoz zraněných a nemocných osob.

Krajská zdravotní představila devět nových sanitních vozů pro lepší komfort pacientů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

„Vozidla Volkswagen Transporter se zástavbou upravenou pro přepravu nedonošených a patologických novorozenců Krajská zdravotní vysoutěžila ve veřejné zakázce za částku 4 593 054 Kč včetně DPH, kdy pořizovací cena jednoho vozu byla 2 296 527 Kč. V ceně je zahrnuto vybavení zdravotnickými přístroji, jako je například defibrilátor, odsávačka, perfuzor, tonometr, a další zdravotnické vybavení v souladu s vyhláškou Ministerstva zdravotnictví České republiky. Sedm nových sanitních vozů je tovární značky Fiat model Ducato se zástavbou pro přepravu zraněných a nemocných osob. Celková vysoutěžená cena těchto sanitek činila 7 931 595 Kč včetně DPH, kdy jeden vůz stál 1 133 085 Kč. V ceně je rovněž zahrnuta zdravotnická výbava, jako jsou například nosítka, infarktové křeslo, tři sedačky s tříbodovým bezpečnostním pásem a další nezbytné,“ uvedl předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s., Ing. Jiří Novák.

Nové sanitky nejenže obnovily vozový park Krajské zdravotní, a. s. a snížily průměrné stáří vozového parku, ale také nabízí přepravovaným pacientům lepší komfort při cestování. „Například se jedná o nižší hlučnost auta nebo lepší teplotní pohodlí. Zlepšily se také pracovní podmínky pro řidiče a posádku zdravotnické dopravní služby. V současné době Krajská zdravotní disponuje 61 sanitními vozidly, se kterými jezdí 80 řidičů, kteří při přepravě pacientů najedou měsíčně na jednom voze v průměru tři tisíce kilometrů,“ dodal Ing. Jiří Novák.

Generální ředitel Krajské zdravotní, a. s., Ing. Petr Fiala doplnil, že nové sanitní vozy jsou určené nejen pro chomutovskou zdravotnickou dopravní službu, ale také pro ústeckou a děčínskou. „Jeden sanitní vůz pro přepravu nedonošených, patologických novorozenců poputuje do zdravotnické dopravní služby v ústecké Masarykově nemocnici, druhý zůstane na zdravotnické dopravní službě v chomutovské nemocnici. Nová sanitní vozidla Fiat Ducato se zástavbou pro přepravu zraněných a nemocných osob jsme rozdělili rovněž do dvou odštěpných závodů Krajské zdravotní. Zdravotnická dopravní služba v Chomutově získala čtyři sanitní vozidla, zdravotnická dopravní služba v Děčíně dostala tři sanitní vozidla,“ uvedl Ing. Petr Fiala.

Irena Pospíšilová, vedoucí oddělení Zdravotnické dopravní služby Krajské zdravotní, a. s., dodala, že s novými sanitními auty Fiat Ducato se zástavbou pro převoz zraněných a nemocných osob se zvýšil i počet přepravovaných při jedné jízdě. „V nových sanitkách Fiat Ducato teď můžeme převážet až pět osob najednou. Současná auta nám umožňovala při jedné cestě transportovat pouze čtyři pacienty,“ doplnila Irena Pospíšilová.

Zdravotnická dopravní služba, kterou v současné době Krajská zdravotní, a. s., provozuje, byla založena 1. dubna 2013 a zajišťuje převozy nemocných a zraněných pacientů na základě příkazu k zdravotnickému transportu vystaveným ošetřujícím lékařem. Zdravotnickou dopravní službu Krajská zdravotní, a. s., převzala od Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, p. o., která ji předtím provozovala pod názvem Doprava nemocných, zraněných a rodiček. Výjimkou je zdravotnická dopravní služba v Chomutově, která je samostatně provozována již od 1. února 2004.

Zdravotnická dopravní služba Krajské zdravotní, a. s., má v Ústeckém kraji celkem pět stanovišť, v Děčíně, v Ústí nad Labem, v Teplicích, v Chomutově a v Lounech, kde je odloučené pracoviště. V Mostě, kde sídlí jedna z pěti nemocnic Krajské zdravotní, a. s., zdravotnickou dopravní službu historicky zajišťuje Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, a. s. Hlavní dispečink Zdravotnické dopravní služby Krajské zdravotní, a. s., s nepřetržitým provozem je v ústecké Masarykově nemocnici.

Fotografie z akce najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…