Krajské kolo soutěže o internetové bezpečnosti vyhrál student z Havířova

22.12.2016 18:24

Téměř tři tisíce žáků a studentů ze 72 základních a středních škol Moravskoslezského kraje se poprvé zapojilo do celorepublikového projektu Kraje pro bezpečný internet. Krajské klání dnes rozhodlo o vítězi, který bude náš region reprezentovat v celostátním kole. To se bude konat v Praze v Mezinárodní den Bezpečného internetu (7. 2. 2017).

Krajské kolo soutěže o internetové bezpečnosti vyhrál student z Havířova
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„V dnešní době je důležité, abychom se dokázali bezpečně pohybovat v internetovém prostředí, k čemu slouží právě projekt Kraje pro bezpečný internet, zacílený na mládež. Mladí lidé jsou srostlí s komunikačními technologiemi a nedělá jim problém sdílet na sociálních sítích své soukromí. I tady by však měla existovat určitá hranice, jejíž překročení může být nebezpečné, ať už jde o poskytování citlivých údajů, kyberšikanu nebo třeba otevírání zpráv z neznámé adresy, které mohou obsahovat viry. Právě projet Kraje pro bezpečný internet by mohl přispět k tomu, aby byli děti a mladí lidé více obezřetní při své komunikaci na sociálních sítích,“ sdělil Stanislav Folwarczny, náměstek hejtmana MSK pro oblast školství.

Účastníci projektu nejprve mohli absolvovat devět e-learningových lekcí s tematikou bezpečného internetu, na ně pak navazoval On-line Kvíz, který prověřil jejich znalosti. Úspěšní řešitelé pak postoupili do dalšího kola obtížnosti, a to Kvízu plus. Po správném zodpovězení otázek z oblasti bezpečného chování na internetu se pět úspěšných a nejrychlejších řešitelů utkalo v krajském kole soutěže v budově Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. První místo vybojoval Evžen Wybitul z Gymnázia Havířov-Podlesí. Vítězové převzali diplomy a ceny od sponzorů.

Poukázky v hodnotě pěti, deseti a patnácti tisíc korun obdržely také školy, které měly v kvízech nejvyšší koeficienty (počet úspěšných řešitelů na počet žáků ve škole). Na třetím místě se s koeficientem 0,27 se umístila Základní škola Ilji Hurníka Opava, druhé místo s koeficientem 0,33 získala Základní škola a Mateřská škola Písečná, první místo s nejvyšším koeficientem 0,61 vybojovala Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická.

Projekt Kraje pro bezpečný internet je výsledkem iniciativy Asociace krajů ČR ve spolupráci s krajskými koordinátory. V rámci projektu jsou připraveny také lekce pro učitele, rodiče a veřejnost, sociální pracovníky a policisty i prezenční semináře pro studenty na téma Finanční gramotnost na internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …