Krajské metropole změnily svou tvář. Z ROP Severovýchod vyčerpaly během osmi let téměř dvě miliardy

30.12.2015 7:35

Vize, které se proměnily v realitu. Tak nyní vypadají integrované plány rozvoje měst takzvané IPRM. Liberec, Hradec Králové a Pardubice měly možnost během osmi let z ROP Severovýchod vyčerpat bezmála 1,9 miliardy korun, které směřovaly na projekty, jež přispěly k zásadním proměnám metropolí severovýchodních Čech. S koncem roku už finišují práce na posledních projektech. Mezi ně patří liberecký hospic, Galerie moderního umění v Hradci Králové či hradecká lokalita Slunná loučka.

Krajské metropole změnily svou tvář. Z ROP Severovýchod vyčerpaly během osmi let téměř dvě miliardy
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

„V rámci financování z ROP Severovýchod byly zaregistrovány a Výborem Regionální rady schváleny celkem čtyři integrované plány rozvoje měst. Hradec Králové a Pardubice se daly cestou jednoho uceleného plánu, Liberec využil možnosti a podal dva samostatné dokumenty,“ upřesnila Lenka Vašátková, ředitelka Úřadu Regionální rady Severovýchod. Sama města tak musela zvažovat, co je jejich cílem a čeho chtějí dosáhnout. Podle toho pak do svých plánů zařadila projekty, které považovala za prospěšné a důležité. Nemuselo se nutně jednat pouze o městské projekty. Jejich realizátory mohly být školy, neziskové organizace anebo také samotný kraj, avšak všechny musely sloužit k rozvoji metropole. „Teprve posléze mohli nositelé těchto projektů podat žádost o dotaci z ROP Severovýchod a vyčkávat, zda projdou hodnotícím procesem,“ upřesnila ředitelka.

Krajské metropole tak od roku 2007 výrazně změnily svou tvář a některé stavby či lokality, které byly pomyslnou kaňkou na kráse, znovu slouží veřejnosti. V Pardubicích se díky těmto financím podařilo zrevitalizovat park Na Špici, vystavět skautské centrum Vinice, anebo ve třech etapách postupně zmodernizovat areál Sokolu Na Olšinkách. Mezi ty nejnáročnější a nejnákladnější stavby pak patřila rekonstrukce třídy Míru s napojením na Sladkovského ulici. Tady byla městu na kompletní změnu hlavního bulváru poskytnuta dotace 72,5 milionů korun. „O nutnosti rekonstrukce třídy Míru se v Pardubicích hovořilo několik desetiletí. Jsem rád, že se ji minulému vedení města podařilo zahájit a tomu současnému úspěšně dotáhnout do konce. Já osobně jsem byl zastáncem toho, aby třída Míru byla čistou pěší zónou, ale domnívám se, že jsme nakonec našli elegantní řešení jak zde MHD zachovat a vyhovět tak podmínkám pro poskytnutí dotací z Evropské unie a zároveň nabídnout lidem k využití příjemný veřejný prostor,“ komentoval situaci při slavnostním otevření náměstek primátora zodpovědný za ekonomiku a dopravu Jiří Rozinek. Druhý velký projekt, jež byl součástí IPRM Pardubice, byl dokončen jako poslední v řadě. Stala se jím revitalizace Tyršových sadů. Ty se lidem otevřely na podzim. Novou dominantou parku je dlážděná promenáda, která je částečně zastřešená a spojuje v sobě řadu moderních a zajímavých prvků. Dotace v tomto případě činila 73,5 milionů korun. Celkem bylo v rámci IPRM Pardubice zrealizováno deset projektů.

To v Hradci Králové do plánu IPRM zařadili kromě velkých a nákladných projektů i několik menších. „Městu se dařilo velmi pěkně a navíc účelně vyčerpat evropské peníze. Navíc s přispěním Královéhradeckého kraje jsme si díky podpoře z ROP Severovýchod opravdu pomohli k rekonstrukcím a stavbám, které bychom jinak jen velmi obtížně a omezeně realizovali,“ uvedl primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Evropské peníze tak stály za rekonstrukcí hradeb i teras pod kanovnickými domy, za proměnou domu U Špuláků, sportovního areálu Bavlna anebo za vznikem lávky přes Orlici u zimního stadionu. Tím největším projektem zařazeným do IPRM Hradec Králové se však stala kompletní přeměna areálu bývalé továrny Vertex. Evropské prostředky vynaložené na tento projekt činily více než 129 milionů korun. Dnes slouží industriální prostor vzdělávání, výstavám a hlavně čtenářům. Vzniklo zde Centrum celoživotního vzdělávání a především tu našla domov městská knihovna.

Hradec Králové měl nakonec možnost vyčerpat oproti původním předpokladům o 120 milionů více. „Po analýze jsme zjistili, že město má v zásobě velké množství kvalitních projektů, které je možné realizovat. Vzhledem k tomu, že v rámci oblasti podpory, z níž byly IPRM financovány, zůstávaly ještě volné finanční prostředky, byla Hradci Králové dána možnost tyto vyčerpat,“ upřesnila Lenka Vašátková. Nyní i tady vše směřuje do finále a těsně před dokončením je revitalizace území Slunná loučka. Na ni má město přislíbenu dotaci z ROP Severovýchod ve výši 4 miliony korun. Mnohem větším projektem je rekonstrukce Galerie moderního umění Hradec Králové. Stavební práce jsou již ukončeny a nyní se postupně do nových prostor, které mají znovu nádech první republiky, vrací život. Stěhování mobiliáře a dalších nutných věcí zabere ještě nějaký čas. Slavnostně otevřít by se měla na jaře příštího roku. V tomto případě byla dotace z ROP Severovýchod 52,9 milionů korun. Hradec Králové do svého IPRM zařadil celkem 20 projektů.

Liberec se oproti svým kolegům rozhodl realizovat hned dvě IPRM. V jednom byly spíše větší a nákladnější projekty, v tom druhém zase ty menší, často sloužící k rozvoji škol a sociálních zařízení. V prvním zmiňovaném hrála prim rekonstrukce bývalých libereckých lázní na galerijní objekt. Namísto s ručníkem a plavkami dnes lidé chodí do historicky cenné budovy s pocitem zvědavosti a s chutí najít v umělecké tvorbě něco zajímavého. Původní účel objektu se zcela neztratil. Některé prvky architekt úmyslně zachoval. Výmluvný je tak nápis: „Plavky ždímejte do výlevky.“ Město z ROP Severovýchod získalo na tuto rekonstrukci 292,2 milionů korun. Dalším neopomenutelným projektem byla i výstavba nového Pavilonu leknínů v Botanické zahradě Liberec. Unikátní pavilon, který se specializuje na pěstování tří druhů největších leknínových rostlin najednou, mohl vzniknout díky více než 9,5 milionům. „Konstrukce skleníku je originální, navazuje na naše ostatní pavilony ve tvaru buněk,“ potvrzuje další jedinečnost ředitel zahrady Miloslav Studnička.

V rámci druhého libereckého IPRM pak vznikla řada menších projektů. Mezi nimi hřiště u ZŠ Švermova a ZŠ Aloisina Výšina, nová tělocvična i hřiště u Střední školy gastronomie a služeb, komunitní centrum v Ruprechticích anebo byly modernizovány expozice Severočeského muzea. Tím největším projektem, který také nyní směřuje ke svému zdárnému konci, je výstavba prvního lůžkového hospice v Libereckém kraji. Kraj jako realizátor stavby má z ROP Severovýchod přislíbeno 87 milionů korun. V rámci obou IPRM bylo v Liberci zrealizováno 34 projektů.

Přehled schválených a financovaných projektů v rámci jednotlivých IPRM

název projektu

žadatel / příjemce

IPRM Pardubice - Přitažlivé město

 

Modernizace sportovního areálu T.J. Sokol Pardubice I.

Tělocvičná jednota Sokol Pardubice I.

Skautské centrum Vinice v Pardubicích

Junák - svaz skautů a skautek ČR, středisko "POLARIS" Pardubice

Integrační centrum sociálních aktivit v Pardubicích

Česká abilympijská asociace, o.s.

Sportovní areál Dašická

PARDUBICKÝ KRAJ

II. etapa Modernizace sportovního areálu T.J. Sokol Pardubice I.

Tělocvičná jednota Sokol Pardubice I.

Revitalizace Tyršových sadů

Statutární město Pardubice

Pěší zóna - třída Míru s napojením Sladkovského ulice

Statutární město Pardubice

Rekonstrukce areálu loděnice TJ Synthesia

TJ Synthesia Pardubice o.s.

III. etapa Modernizace sportovního areálu T.J. Sokol Pardubice I.

Tělocvičná jednota Sokol Pardubice I.

Revitalizace parku Na Špici

Statutární město Pardubice

IPRM Hradec Králové - Centrum města = pól růstu a rozvoje

 

Hradby - rekonstrukce

Statutární město Hradec Králové

Dům U Špuláků

Statutární město Hradec Králové

Příprava a řízení IPRM Centrum města = pól růstu a rozvoje města

Statutární město Hradec Králové

Skautský dům střediska K. Šimka Hradec Králové

Junák - svaz skautů a skautek ČR, středisko K. Šimka Hradec Králové

Rekonstrukce teras Pod Kanovnickými domy

Statutární město Hradec Králové

Rekonstrukce sportovního areálu Bavlna

Statutární město Hradec Králové

Revitalizace objektu továrny Vertex na Centrum celoživotního vzdělávání

Statutární město Hradec Králové

Vybavení sálu a prostor Filharmonie Hradec Králové

Statutární město Hradec Králové

Lávka pro pěší a cyklisty přes Orlici u zimního stadionu

Statutární město Hradec Králové

Stavební úpravy objektu Gymnázia J.K.Tyla

Královéhradecký kraj

Rekonstrukce Šimkových sadů

Statutární město Hradec Králové

Rekonstrukce nám. 28.října a ulic S.K.Neumanna a Dukelská

Statutární město Hradec Králové

Rekonstrukce náplavky pravého břehu Labe

Statutární město Hradec Králové

Rekonstrukce Bílé věže

Statutární město Hradec Králové

Park "Skleněnka"

Statutární město Hradec Králové

Stavební úpravy Galerie moderního umění

Královéhradecký kraj

Rekonstrukce historické budovy bývalého Ústavu hluchoněmých

Královéhradecký kraj

Infocentrum Hradec Králové

Statutární město Hradec Králové

Obnova litinového zábradlí a kamenných sloupků

Statutární město Hradec Králové

Revitalizace území "Slunná loučka"

Statutární město Hradec Králové

IPRM Liberec - zóna Lidové sady

 

Administrativní zajištění IPRM

Statutární město Liberec

ZŠ Lesní - úprava parteru

Statutární město Liberec

ZŠ Lesní - Škola pro Evropu

Statutární město Liberec

Parky Lidové sady I.

Statutární město Liberec

Revitalizace městských lázní na galerijní objekt

Statutární město Liberec

Bazén Liberec

Statutární město Liberec

Rekonstrukce Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Liberec

Liberecký kraj

Parky Lidové sady II.

Statutární město Liberec

Centrum aktivního odpočinku - Lidové sady

Statutární město Liberec

Pavilon leknínů Botanické zahrady Liberec

Statutární město Liberec

IPRM Liberec - Atraktivní a kvalitní život v Liberci

 

Obnova sportovišť Harcov

Sportovní klub Technické univerzity v Liberci z. s.

Multifunkční volnočasové centrum Liberec - Růžodol

Jezdecký klub Liberec, o.s.

Revitalizace vícefunkčních hřišť při ZŠ Švermova a ZŠ Aloisina Výšina

Statutární město Liberec

Administrativní zajištění a řízení tematického IPRM

Statutární město Liberec

Multifunkční hřiště - Lesní

Základní škola, Liberec, Lesní 575/12, příspěvková organizace

Revitalizace hřiště v Kateřinkách

Pionýrská skupina Františkov

Rekonstrukce sokolovny ve Vratislavicích nad Nisou

Statutární město Liberec – městský obvod Vratislavice nad Nisou

Regenerace a revitalizace kostela sv. Bonifáce v Liberci a rozšíření možností jeho využití

Římskokatolická farnost - děkanství Liberec - Rochlice

Revitalizace přírodního areálu Jedličkova ústavu a jeho zpřístupnění veřejnosti pro volnočasové aktivity

Liberecký kraj

Rekonstrukce hřiště a tělocvičny u Střední školy gastronomie a služeb Liberec

Liberecký kraj

Dostavba a rekonstrukce sportovního areálu ve Starých Pavlovicích

SK RAPID Pavlovice

Sokolovna Vesec - rekonstrukce

TJ Slovan Vesec

Komunitní centrum Ruprechtice

Římskokatolická farnost Liberec - Ruprechtice

Jezdecký klub Liberec - rekonstrukce jezdeckého klubu

Jezdecký klub Liberec, o.s.

PLUS MINUS PADESÁT - volnočasová přírodní zóna

MCU KOLOSEUM, o.p.s.

Modernizace expozic Severočeského muzea v Liberci

Liberecký kraj

Revitalizace území Bendlova - Fibichova

Sportovní klub Technické univerzity v Liberci z. s.

Obnova kostela svatého Antonína Velikého v Liberci

Římskokatolická farnost - arciděkanství Liberec

FK Krásná Studánka - Obnova sportoviště

Fotbalový klub KRÁSNÁ STUDÁNKA

ZŠ Sokolovská - rekonstrukce

Statutární město Liberec

Sportovní centrum pro mládež v areálu ZŠ Vrchlického a Sokolovská

Statutární město Liberec

Lůžkový hospic v Libereckém kraji

Liberecký kraj

Volnočasové plochy Liberec I

Statutární město Liberec

Centrum Vlasty Buriana

Společnost Vlasty Buriana o.p.s.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…