Krajské nemocnice se připojují k Mezinárodnímu dni ošetřovatelství

12.05.2016 9:07

Vyzdvihnout a ocenit náročnou ošetřovatelskou práci zdravotních sester má mimo jiné Mezinárodní den ošetřovatelství, který připadá na 12. květen. Nemocnice zřizované Moravskoslezským krajem uspořádaly při této příležitosti zajímavé akce pro veřejnost i odborníky.

Krajské nemocnice se připojují k Mezinárodnímu dni ošetřovatelství
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Slezská Nemocnice v Opavě například 12. května pořádá pro odbornou veřejnost XIX. Slezský den sester, tentokrát na téma Lékař a sestra – týmová péče o geriatrického pacienta.

V nemocnici v Karviné-Ráji a v Orlové připravily zdravotní sestry týden otevřených dveří pro žáky 8. tříd, jehož cílem je přiblížit dětem ošetřovatelskou práci sester, zdravotnických asistentů, ošetřovatelů a ostatních zdravotnických povolání. Děti budou „pracovat“ v improvizovaném operačním sálu, mohou si zkusit připravit infúzi, ustlat lůžko či zjistit, co obnáší práce zdravotníka na hematologicko-transfúzním oddělení.

Společná témata oboru ortopedie budou řešit lékaři a sestry na VII. Beskydských odborných dnech, které pořádá nemocnice ve Frýdku-Místku 12. až 13. května. První společný workshop vrchních a staničních sester nemocnic ve Frýdku-Místku a Třince bude obnášet přednášky i exkurze a předávání zkušeností v rámci ošetřovatelství.

Management Bílovecké nemocnice a.s. zvolil osobní formu poděkování a ošetřujícímu personálu na ranní směně zítra předá květiny a dárkové balíčky pro oddělení.

Vyvrcholením těchto akcí bude celokrajská odborná akreditovaná konference, kterou připravuje Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Českou asociací sester a Spojenou akreditační komisí, která se pod názvem Křižovatky dnešního ošetřovatelství bude konat 13. června. „Obsahem této konference je diskutovat o zkvalitňování ošetřovatelství podle nejmodernějších poznatků, sledování a vyhodnocování indikátorů kvality ošetřovatelské péče a vzdělávání zdravotnických pracovníků. Záštitu nad touto konferencí převzal náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek,“ uvedla vedoucí odboru zdravotnictví Krajského úřadu MSK Vratislava Krnáčová.

Ocenit zdravotníky a zvýšit prestiž jejich povolání, to je také cílem druhého ročníku ankety Moravskoslezská sestra 2016. První ročník měl svou premiéru loni v listopadu. Záštitu nad touto akcí převzali hejtman Miroslav Novák, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

„Tato událost chce přispět ke zvýšení společenské prestiže ošetřovatelského povolání a  zviditelnit ty nejlepší v dané profesi jako potencionální osobní vzory pro novou nastupující generaci v ošetřovatelském povolání. Ošetřovatelství, které je důležitou součástí kvalitní a bezpečné zdravotní péče pro občany, si pozornost a poděkování nás všech určitě zaslouží,“ míní náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek. Dodal, že uzávěrka přihlášek pro nominace do letošního ročníku ankety, jejímž vyvrcholením bude 15. září slavnostní galavečer, je 31. května.    

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mezinárodní den ošetřovatelství je již od roku 1965 oslavován na celém světě vždy 12. května. Vznikl na počest narození Florence Nightingalové, (12. 5. 1820), která se, i přes počáteční odpor rodiny, začala věnovat nemocným a raněným a vytvořila základy moderního ošetřovatelského modelu používaného dodnes. Zasloužila se o první vzdělávání ošetřovatelek s hlavním důrazem na dodržování hygieny a také vlídnosti a empatie k nemocným.

Více o anketě Moravskoslezská setra 2016 na adrese: http://sestra.msk.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…