Krajští zastupitelé schválili rozpočet na příští rok. Bude přebytkový a s menšími dluhy

17.12.2015 20:30

Poprvé za dobu existence krajů, kdy moravskoslezští zastupitelé schvalovali vyrovnané nebo schodkové rozpočty, by v roce 2016 mělo do krajské pokladny „přitéct“ více peněz, než Moravskoslezský kraj vydá.

Krajští zastupitelé schválili rozpočet na příští rok. Bude přebytkový a s menšími dluhy
Foto: MsK
Popisek: Hejtman Miroslav Novák.

Krajský rozpočet na rok 2016 je tedy sestaven a schválen jako přebytkový. Sníží se zadluženost kraje. Dnes o tom rozhodli krajští zastupitelé.

Rozpočet Moravskoslezského kraje na příští rok počítá s příjmy 8,053 miliardy korun, výdaje by měly dosáhnout 6,813 miliardy korun. Rozdíl, tedy 1,24 miliardy korun, je určen hlavně na splácení úvěrů, které si kraj vzal a použil na předfinancování akcí spolufinancovaných z Evropské unie.

Základní prioritou rozpočtu Moravskoslezského kraje na rok 2016 je na odpovídající úrovni zajistit chod krajských příspěvkových organizací, dopravní obslužnosti kraje a realizovat plánované akce spolufinancované z evropských finančních zdrojů.

„Rozpočet na příští rok je navrhován ve výši přes 8 miliard korun, reálně je ale možné očekávat, že budeme hospodařit se zhruba 19 miliardami korun. Tato situace se opakuje každoročně a důvod je stále stejný. V době sestavování rozpočtu ještě není rozhodnuto o většině státních dotací do rozpočtu kraje. Jde zejména o dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na přímé vzdělávací náklady, a z Ministerstva práce a sociálních věcí na financování běžných výdajů souvisejících s poskytováním sociálních služeb. Po vydání rozhodnutí o poskytnutí těchto dotací bude krajský rozpočet upraven,“ uvedl moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Ve srovnání s rokem 2015 příjmy Moravskoslezského kraje (8,053 mld. Kč) meziročně poklesnou o 508 milionů korun, tj. o 6 procent.  Nižší budou příjmy z evropských dotací, více peněz ale do kraje „přiteče“ ze sdílených daní (o 550 mil. Kč). „Souvisí to s novelou zákona o rozpočtovém určení daní. Od 1. ledna dojde k navrácení podílů krajů na celostátním hrubém výnosu u daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a daně z přidané hodnoty na hodnoty platné do konce roku 2011, to znamená na 8,92 procenta. Doposud měly kraje u daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti podíl ve výši 8,65 procenta a u daně z přidané hodnoty 7,86 procenta. Příjmy ze sdílených daní dosáhnou v roce 2016 výše 5,3 miliardy korun, v roce 2015 to bude okolo 4,8 miliardy,“ vysvětlil hejtman.

Navrhované výdaje 6,813 miliardy korun (běžné výdaje 5,124 mld. Kč, kapitálové výdaje 1,689 mld. Kč) rozpočtu na rok 2016 jsou o 30 procent, tedy o 2,884 miliardy korun, nižší oproti schválenému rozpočtu na rok 2015. Výrazně nižší (o 62,2 %, tedy o 2,782 mld. Kč) budou kapitálové výdaje. Je to způsobeno hlavně významným poklesem výdajů na realizaci projektů spolufinancovaných z evropských fondů.

„Kraj bude i příští rok investovat. Letos měl investice v objemu zhruba 6,5 miliard korun, přičemž podstatnou část z této sumy tvořily evropské peníze. Skončilo programové období a objem investic nebude tak výrazný. Investice zamíří hlavně do dopravní infrastruktury nebo třeba do úprav školských objektů, které by měly přinést energetické úspory. Kraj bude zároveň připravovat také projektové dokumentace na další projekty, na tuto přípravu má vyčleněno zhruba 80 milionů korun,“ vysvětlil hejtman.

Ve výdajové části rozpočtu tvoří významnou položku také příspěvky na provoz příspěvkových organizací kraje ve výši 2, 082 miliardy korun, které jsou oproti roku 2015 o 6 procent vyšší. „Vybraným příspěvkovým organizacím v oblasti zdravotnictví (netýká se nemocnic), dopravy a kultury budou v příspěvku zohledněny výdaje na vládou schválené navýšení tarifních platů zaměstnanců o tři procenta a výdaje na zajištění udržitelnosti projektů. Příspěvkovým organizacím, které působí v oblasti sociálních služeb, kraj poskytne návratnou finanční výpomoc 70 milionů korun, aby překonaly mezidobí, než jim budou uděleny státní dotace,“ řekl hejtman Miroslav Novák. Dodal, že téměř ve všech odvětvích kraj vyhlásí dotační programy. Oproti minulému roku bude na dotační programy vyčleněno o 19 procent prostředků více, tedy celkem 274 milionů korun.

I když si kraj nově půjčí asi 400 milionů korun, měla by v příštím roce klesnout jeho zadluženost. „Moravskoslezský kraj má už nyní dobré ratingové hodnocení, které si díky snižujícímu zadlužení udrží. Dluhy kraje by na počátku příštího roku měly činit 3,789 miliardy korun, na konci příštího roku by měly klesnout na zhruba 2,5 miliardy korun,“ upozornil moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Spolu s rozpočtem na rok 2016 projednali krajští zastupitelé i rozpočtový výhled na léta 2017 až 2019. Rozpočtový výhled je pomocným nástrojem sloužícím pro střednědobé finanční plánování hospodaření územního samosprávného celku a nastiňuje pouze předpokládaný vývoj příjmů a základních výdajů v jednotlivých odvětvích v letech 2017 až 2019. Konkrétněji se zabývá pouze financováním akcí, které již schválilo zastupitelstvo. Objem rozpočtů má mít rostoucí tendenci.

Zejména díky rostoucím očekávaným příjmům ze sdílených daní, kdy plánovaný objem těchto příjmů v roce 2016 poprvé překročí příjmy inkasované před nástupem finanční krize, tedy v roce 2008. Dalším očekávaným významným vlivem bude realizace akcí spolufinancovaných z  EU v rámci nového programového období 2014   2020.  Celková zadluženost kraje bude mít klesající tendenci.

Krajští zastupitelé na svém dnešním jednání rozhodli také o rozpočtu Zajišťovacího fondu Moravskoslezského kraje. Byl založen v roce 2002 a slouží především k financování mimořádných, nepředpokládaných a neočekávaných výdajů souvisejících například s přírodními katastrofami a haváriemi, ohrožujícími život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadujícími provedení záchranných, likvidačních či rekonstrukčních prací. Prostředky fondu je možné využít také na krátkodobé předfinancování výdajů u dokončovaných evropských projektů v případě okamžitého nedostatku vlastních a jiných zdrojů. V současnosti jsou ve fondu 102 miliony korun.

Jako v minulých letech má Moravskoslezský kraj v roce 2016 v plánu zajistit část reprodukce majetku, a to prostřednictvím akcí spolufinancovaných z evropských finančních zdrojů. Žádosti jsou postupně připravovány a předkládány řídícím orgánům na základě vyhlašovaných výzev.

Z vlastních zdrojů kraje bude zajištěna reprodukce krajského majetku za 441 milionů korun. Mimo jiné budou realizovány:

  • souvislé opravy silnic II. a III. tříd ve výši 50 mil. Kč,
  • rekonstrukce a opravy budov, případně dalšího majetku svěřeného školám ve výši 126 mil. Kč,

Příklady konkrétních akcí:?

  • dovybavení Integrovaného bezpečnostního centra Moravskoslezského kraje ve výši 41 mil. Kč,
     
  • revitalizace budovy Domova Letokruhy (Domov Letokruhy, příspěvková organizace, Budišov nad Budišovkou) ve výši 20 mil. Kč,
     
  • rekonstrukce mezioborové JIP (Nemocnice Třinec, příspěvková organizace) ve výši 10,6 mil. Kč.

- Významnou akcí v roce 2016 a v následujících letech bude vybudování nové průmyslové zóny v Moravskoslezském kraji v lokalitě Nad Barborou v Karviné. Počítá se s celkovými výdaji 1,238 miliardy korun, z této částky by mělo být formou státní dotace hrazeno maximálně 750 milionů korun. Výstavba zóny by měla být dokončena v roce 2018. Kraj předpokládá, že v roce 2016 na zónu vydá 285 milionů korun, a to zejména na nákup pozemků. V návrhu rozpočtu kraje na rok 2016 je zařazeno 20 milionů korun, zbývající část bude zapojena z rozpočtu 2015.

- V roce 2016 chce Moravskoslezský kraj zahájit přípravu a realizaci zhruba 88 projektů spolufinancovaných z evropských finančních zdrojů za 1,086 miliardy korun. Na jejich financování se bude podílet zhruba z 10 až 15 procent. Krajští zastupitelé již rozhodli o zahájení přípravy těchto projektů:
o Rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. tříd z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) v celkové výši 1,364 mld. Kč, období realizace 2016 – 2018,

  • vybudování komunikační platformy krizového řízení v celkové výši 128 mil. Kč, období realizace 2016 – 2018, (IROP),
     
  • přístavba Domu umění - Galerie 21. století v celkové výši 500 mil. Kč, období realizace 2016 – 2019 (IROP),
     
  • smart akcelerátor RIS 3 strategie v celkové výši 82 mil. Kč, období realizace 2016 – 2018 (Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání),
     
  • cyklovýlety na hrady a zámky v Moravskoslezském a Žilinském kraji v celkové výši 10,5 mil. Kč, období realizace 2016 – 2019 (OP přeshraniční spolupráce),
     
  • sociálně terapeutické dílny a zázemí pro vedení organizace Sagapo v Bruntále v celkové výši 30 mil. Kč, období realizace 2016 – 2019 ((IROP),
     
  • podpora služeb sociální prevence 1 v celkové výši 65 mil. Kč, období realizace 2016 – 2019 (Operační program Zaměstnanost),
     
  • energetické úspory ve školách a školských zařízeních zřizovaných Moravskoslezským krajem – IV. etapa v celkové výši 390 mil. Kč, období realizace 2016 – 2018 (Operační program Životní prostředí),
     
  • modernizace vybavení pro základní obory návazné péče v nemocnicích zřízených MSK v celkové výši 178,5 mil. Kč, období realizace 2016 – 2018 (IROP),
     
  • kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji - 1. grantové schéma, ve výši 509 mil. Kč, období realizace 2016 (Operační program Životní prostředí),
     
  • rozvoj architektury ICT Moravskoslezského kraje v celkové výši 33 mil. Kč, období realizace 2016 – 2019, (IROP).

Na přípravu, případně realizaci dalších projektových námětů je v rozpočtu Moravskoslezského kraje na rok 2016 vyčleněno 50 milionů korun a 30 milionů korun pro Správu silnic MSK na přípravu staveb a vypořádání pozemků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…