Královéhradecké biskupství přivítá výstavu „Diktatura versus naděje“

27.04.2015 14:39

Královéhradecké biskupství ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a Archivem Kanceláře prezidenta republiky uvede v Galerii biskupství Hradce Králové výstavu o perzekuci církve „Diktatura versus naděje“.

Královéhradecké biskupství přivítá výstavu „Diktatura versus naděje“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů

„Diktatura versus naděje“ představuje jednu z velmi tragických, ale současně inspirativních vývojových etap, které prožila katolická církev v českých zemích i na Slovensku v období komunistického režimu. Represivní proticírkevní politika československých komunistů byla ve východním bloku jednou z nejtvrdších a nejvytrvalejších. Komunistický režim používal k izolaci a likvidaci církve a církevních představitelů širokou paletu prostředků – od zastrašování přes věznění až po fyzickou likvidaci duchovních i laiků.

„Jsme rádi, že se tato výstava může uskutečnit v budově Královéhradeckého biskupství. Téměř 40 let tento biskupský dům na sobě prožíval represálie komunistické diktatury. Sloužil jiným účelům, než k jakým byl určen. V budově biskupství byl také téměř 7 let internován pan biskup Mořic Pícha. Tato jeho internace byla bolestivá a ponižující tím, že státní zmocněnci s panem biskupem zacházeli jako s věcí a byli jeho dohlížiteli od rána do večera a od večera do rána. Jsme rádi, že se budou moci lidé pohledem na fotografie přesvědčit o tom, jak minulý režim nejen pronásledoval církev, ale jak svou ideologií poplatnou ateistické propagandě deformoval nejen lidská společenství a všechno to, co se našemu národu podařilo vytvořit, ale především deformoval lidskou svobodu a srdce člověka. A srdce člověka připravoval o to, co nás vede k radosti, pokoji, štěstí a pro nás křesťany plnosti života na věčnosti,“ říká Mons. Josef Socha, generální vikář Královéhradeckého biskupství.

Výstava Diktatura versus naděje byla již představena na Velehradě, v Praze, Jihlavě, Olomouci, Boskovicích a v klášteře Teplá a Zásmuky.

Vernisáž výstavy v Galerii biskupství Hradce Králové se uskuteční 4. května v 16:30 hodin. Výstavu mohou návštěvníci v Galerii v sídle královéhradeckého biskupství zhlédnout až do konce června.

K výstavě je vypracován výukový materiál, který je volně ke stažení zde: http://www.ustrcr.cz/cs/diktatura-vs-nadeje#nabidka

Aktivity realizované pomocí cvičení v pracovních listech vedou žáky k porozumění klíčovým momentům z dějin české katolické církve zvláště ve 40. a 50. letech 20. století. Žáci se také blíže seznámí s osudy čtyř předních církevních osobností (Josef Beran, Jan Anastáz Opasek, Miloslav Vlk a Dominik Duka). Důraz je kladen na interpretaci textu a obrazových materiálů, spolupráci ve skupině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…