Královéhradecký kraj: Kauza vlastnictví kláštera Opočno se projedná znovu

13.06.2016 20:36

Rozhodnutí krajského soudu ve věci určení vlastnictví bývalého kapucínského kláštera v Opočně, podle kterého je majitelem Česká republika, nikoliv Královéhradecký kraj, zrušil Nejvyšší soud na základě dovolání kraje. Rozhodnutí je pravomocné, celý spor o vlastnictví znovu projedná soud prvního stupně.

Královéhradecký kraj: Kauza vlastnictví kláštera Opočno se projedná znovu
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu považujeme za přelomové, vítáme ho a dává nám jistou naději, že klášter zůstane v majetku kraje. Podle poslední argumentace odvolacího soudu jsme se měli celých deset let chovat jen jako provizorní správce a čekat, dokud se o klášter někdo nepřihlásí, což nepovažujeme za dostatečné odůvodnění,“ řekl krajský radní pro oblast investic a majetku Josef Dvořák.

Královéhradeckému kraji a České republice – Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se podařilo účinně zpochybnit závěr soudů nižších stupňů, podle kterého areál bývalého kapucínského kláštera v Opočně přešel ze státu na kraj v rozporu s tzv. blokačním paragrafem zákona o půdě. „Nejvyšší soud má ale za to, že převod majetku ze státu na kraj byl v pořádku a vlastníkem areálu je skutečně Královéhradecký kraj. Soudy nižších stupňů jsou vázány právními názory dovolacího soudu. Celá věc se vrací k soudu prvního stupně, tedy Okresnímu soudu v Rychnově nad Kněžnou,“ doplnil radní Dvořák.

Královéhradecký kraj podal na podzim loňského roku dovolání k Nejvyššímu soudu poté, co zazněl verdikt, že vlastníkem areálu bývalého kláštera v Opočně je Česká republika, ne Královéhradecký kraj. Provincie kapucínů tak mohla na základě tohoto rozhodnutí zažádat o jeho návrat v rámci restituce, což kraj odmítal. Tento rozsudek vydal nejdříve Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou v říjnu 2014 a potvrdil ho i Krajský soud v Hradci Králové v červenci 2015.

Ve svém dovolání se Královéhradecký opíral například o záměnu právních institutů „převod“ a „přechod“. Dále kraj upozornil na mylný závěr soudu, že objekt sloužil k zemědělským účelům, ačkoliv ho v roce 2003 od státu přebíral jako Ústav sociální péče a dále na fakt, že soud smetl námitku vydržení.

Královéhradecký kraj se o sporný objekt na opočenském náměstí deset let řádně staral a investoval zde nemalé prostředky. Naopak kapucíni, kteří podali žalobu o určení vlastnictví, své nároky na klášter po celou dobu neuplatňovali.O areál projevila provincie zájem až v roce 2013, kdy Královéhradecký kraj zveřejnil záměr soubor nemovitostí prodat jakožto nepotřebný majetek. Znalec tehdy vyčíslil odhadní cenu na 8,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…