Královéhradecký kraj: Nový domov v Plotištích už čeká na deset klientů

24.11.2015 20:53

V Plotištích nad Labem se v rámci projektu Transformace Barevných domků Hajnice otevřelo nové chráněné bydlení. Ve zrekonstruovaném objektu najde domov deset klientů, kteří se sem přestěhují už v průběhu prosince. Znamená to pro ně významný posun k samostatnosti.

Královéhradecký kraj: Nový domov v Plotištích už čeká na deset klientů
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Nové domácnosti pro handicapované vznikají v rámci transformace v různých částech kraje. Díky nim mají uživatelé sociálních služeb možnost žít v maximální možné míře život srovnatelný s životem vrstevníků a učí se samostatnosti. Tento trend Královéhradecký kraj podporuje dlouhodobě,“ uvedl Josef Lukášek, radní pro sociální oblast.

V letech 2014 a 2015 se tak v kraji za podpory z Evropské unie uskutečnilo již pět projektů, které dokázaly nahradit 44 lůžek v klasických ústavech srovnatelnou kapacitou v zařízeních komunálního charakteru. Ty se nacházejí ve zcela běžném prostředí. Jen o jeho změnu ale nejde. Mění se především způsob poskytování sociálních služeb. Klienti mají normální denní režim: o sebe i svou domácnost se musí starat sami. Kromě toho vykonávají i další pracovní aktivity, přičemž musejí využívat dostupnou veřejnou dopravu. Také si volí způsob trávení volného času a hospodaří s financemi. Tím vším se učí samostatně se rozhodovat.

Zařízení v Plotištích nad Labem sestává ze tří skupinových domácností a jeho vznik si vyžádal investici ve výši 6,5 milionů korun. Investorem byl Královéhradecký kraj, ale sociální služby zde bude poskytovat obecně prospěšná společnost Skok do života.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…