Královéhradecký kraj: Povodňová situace se zklidňuje, mohou ještě stoupnout hladiny na středních a dolních úsecích toků

23.02.2017 13:36

Vzhledem k nočnímu vývoji, kdy došlo ke zhoršení povodňové situace na několika místech v kraji, a také vzhledem k přetrvávající výstraze ČHMÚ, kdy je pro Královéhradecký kraj stále vydána výstraha na povodňovou pohotovost, zasedala dnes ráno preventivně krajská povodňová komise. V kraji stále přetrvává třetí stupeň povodňové aktivity jen v Brodě na Labi.

Královéhradecký kraj: Povodňová situace se zklidňuje, mohou ještě stoupnout hladiny na středních a dolních úsecích toků
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Situace se začíná zklidňovat, stále ale ještě na některých místech v kraji platí třetí a druhé stupně povodňové aktivity. Dále je tu určité riziko a můžeme očekávat vzestup hladiny řek na středních a dolních úsecích toků, kdy nám stéká větší množství vody z hor a podhůří. Může také zapůsobit efekt soutoku. Preventivně jsme proto svolali krajskou povodňovou komisi, abychom si předali základní informace s Povodím Labe, Českým hydrometeorologickým ústavem a dalšími subjekty,“ řekl po jednání povodňové komise hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Nárůst odtoku v řekách byl způsoben hlavně velkým oteplením a srážkovou činností. „V horských oblastech jsme během včerejší noci zaznamenali nárůst intenzity srážek, místy až 7 mm za hodinu,“ řekl Zdeněk Šiftař, ředitel krajské pobočky ČHMÚ Hradec Králové. Srážky jsou očekávány i během dnešního dne, ovšem již v menší míře. „Denní úhrn by se měl pohybovat v číslech od jednotek do 10 mm na většině území, v horských oblastech a lokálně pak může napršet 15 – 20 mm. V porovnání se včerejškem se ale jedná o menší intenzity,“ doplnil ředitel Šiftař. Pozitivní vliv na vývoj odtokové situace bude mít ochlazení, ke kterému dojde v průběhu pátku, kdy teploty vzduchu by se měly postupně dostávat do záporných hodnot.

V současné době stále trvá třetí stupeň povodňové aktivity v Brodě na Labi. Druhý stupeň povodňové aktivity je pak vyhlášen na řece Labi, Metuji a Velké Jesenici a některá místa zvažují jejich vyhlášení.

Během noci odpouštěli vodohospodáři z Povodí Labe ze dvou přehrad, a sice z Labské přehrady a z přehrady Les Království.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec