Královéhradecký kraj přijímá první žádosti o kotlíkové dotace. Od půlnoci jich lidé podali už 150

11.01.2016 13:03

Kotlíkové dotace v Královéhradeckém kraji odstartovaly. Úderem půlnoci byl zprovozněn elektronický systém pro podání žádostí. Doposud jich občané kraje podali asi 150.

Královéhradecký kraj přijímá první žádosti o kotlíkové dotace. Od půlnoci jich lidé podali už 150
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

„Od půlnoci podalo žádost o dotaci na výměnu kotle asi 150 zájemců. Těsně po spuštění elektronického systému se objevily technické komplikace. Podání žádosti může být trochu pomalejší, proto prosíme žadatele o trpělivost. Pro všechny případy jsme nechali dnes ráno posílit server o dvojnásobnou kapacitu na obranu proti spadnutí. Vedle podatelny v budově Krajského úřadu byla také zprovozněna místnost s počítači, kde pracovníci úřadu poradí spoluobčanům, kteří neumí zacházet s počítačem, nebo si se žádostí nevědí rady. Tady se může ovšem čekání mírně protáhnout. Doporučuji proto zapsat se na místě do pořadníku, nebo zavolat na kontaktní telefonní čísla, “ informoval náměstek hejtmana Otakar Ruml, který má na starosti evropské dotace.

Zájemci o dotaci na nový kotel mohou žádat o příspěvek ve výši až 127,5 tisíce korun. Týká se to těch obyvatel kraje, kteří vlastní rodinný domek. Na výměnu kotlů bude pro roky 2016 a 2017 vyčleněno 200 milionů korun, za které se kraj zavázal vyměnit minimálně 1340 kotlů. „Občané kraje tedy mají vysokou pravděpodobnost, že se po splnění všech podmínek na jejich žádost dostane,“ doplnil náměstek Ruml.

Dotace bude lidem poskytnuta na výměnu nevyhovujícího kotle na tuhá paliva za kotel na pevná paliva, tepelné čerpadlo, nebo za plynový kondenzační kotel. Celková částka jednotlivých projektů na výměnu nesmí přesáhnout 150 tisíc korun. Výše dotace pak závisí na typu nového zařízení, maximálně může být až do výše 127 500 korun. Konkrétně může být proplaceno 70 % v případě pořízení kotle spalujícího pouze uhlí, 75 % v případě plynového kondenzačního kotle a kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) a 80 % v případě tepelného čerpadla, příp. kotle pouze na biomasu. Podpora může být navýšena o 5 % v případě, že je výměna kotle realizována v obci, která byla označena jako prioritní území.

Dvě největší změny oproti loňsku spočívají v čerpání dotace a v podání žádosti

Zájemci mohou využít dva způsoby čerpání dotace. Buď formou zpětného proplacení, nebo formou zálohové platby, což znamená, že si lidé nemusí na nový kotel půjčovat a zaplatit ho nejprve celý ze svého. Finanční prostředky budou převedeny bezhotovostně na účet příjemce dotace na základě předložení zálohové faktury. Příjemce, majitel nového kotle, pak bude muset provést úhradu faktury dodavateli v celkové výši, tedy včetně vlastní spoluúčasti. Další možností je, že kraj převede peníze bezhotovostně na účet příjemce dotace po dodání dokladů prokazujících úhradu výdajů. Po splnění všech podmínek může být dotace poskytnuta i zpětně. Uznávají se projekty realizované od 15. července 2015.

Druhou novinkou je způsob doručení žádosti. Nově má podání žádosti dva kroky. Nejprve podají lidé žádost v elektronické podobě v aplikaci DOTIS (http://dotace.kr-kralovehradecky.cz). V tomto systému pak můžou ještě žádost do dvou dnů upravit, nebo ji stornovat. Do 10 pracovních dnů od podání elektronické žádosti pak musí podat žádost i v listinné podobě. Podepsanou žádost je možno podat buď osobně v podatelně Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, nebo ji lze poslat i poštou.

Veškeré informace k čerpání kotlíkových dotací naleznou zájemci na webu www.kr-kralovehradecky.cz v sekci „Kotlíkové dotace“.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…