Královéhradecký kraj přispěje na záchranu památek i kulturní aktivity

27.04.2017 16:20

Z pěti dotačních programů pro oblast kultury a památkové péče kraj letos poskytne téměř 12 milionů korun. Nejvíc peněz jde tradičně na obnovu památkového fondu. Poskytnutí dotací schválilo krajské zastupitelstvo.

Královéhradecký kraj přispěje na záchranu památek i kulturní aktivity
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Oproti loňskému roku je celková částka rozdělená na tyto dotační programy o dva miliony vyšší. Novinkou je možnost získat dotaci na restaurování movitých kulturních památek, jako jsou třeba sochy, obrazy nebo oltáře. Pro ně dosud vhodný dotační titul nebyl. Nyní se v něm sešlo 15 žádostí, devíti z nich jsme s využitím částky 800 tisíc korun vyhověli,“ řekl radní Pavel Hečko odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací.

Mezi nemovitými památkami, na jejichž opravu se letos dostalo, jsou například kostely na Novém Hrádku, ve Stárkově, Otovicích, Vižňově, Provodově-Šonově, Lukavici, Křivicích nebo Ličně. Část peněz pomůže s opravou bývalého vodního mlýna v rychnovské části Městská Habrová, vodárenské věže v Novém Městě nad Metují, ZŠ v Opočně či zámeckých areálů v Chlumci nad Cidlinou, Rychnově nad Kněžnou a Potštejně. Úspěšné byly také projekty na rekonstrukce koupaliště a slunných lázní v Dachovech u Hořic či barokní ivanitské poustevny v Teplicích nad Metují. Na všechny úspěšné projekty obnovy památek, kterých bylo celkem 35, kraj vyčlení 8,2 milionu korun.

Druhá největší částka z dotačních programů je určena na podporu a rozvoj profesionálních i neprofesionálních kulturních aktivit. Zde si 69 žadatelů rozdělí 1,8 milionu korun.

„V oblasti živé kultury jsme bohužel nedokázali uspokojit většinu žadatelů, přestože jejich projekty byly velmi zajímavé. Je to pro nás podnět pro rok 2018, kdy by bylo dobré přehodnotit alokace na tyto programy. Také bychom měli zvážit vyhlášení nového dotačního titulu na přípravu projektové dokumentace na obnovu památek, z něhož by bylo možné zabezpečit stavebně-historický průzkum a zjistit, co daná památka potřebuje,“ doplnila náměstkyně Martina Berdychová, která je odpovědná za oblast školství a kultury.

Zbylé dva programy pokrývají publikační činnost a obnovu historických varhan. „Letos kraj přispěje na obnovu pěti historických varhan, které se nacházejí v Broumově, Přepychách, Žirči, Ostružné a Deštném v Orlických horách,“ doplnil radní Pavel Hečko.

Již dříve krajské zastupitelstvo rozhodlo o poskytnutí tří milionů korun na regionální kulturní akce, nad kterými převzala trvalou záštitu Rada Královéhradeckého kraje. Touto formou bylo podpořeno konání 21 akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…