Královéhradecký kraj rozdělil peníze na kulturu. Podpoří i některé z nejohroženějších památek

12.05.2016 18:03

Dotace v oblasti kultury a památkové péče schválilo krajské zastupitelstvo. Ve čtyřech programech bude pro letošní rok rozděleno téměř deset milionů korun. Další tři miliony dostanou pořadatelé akcí s trvalou záštitou Rady Královéhradeckého kraje.

Královéhradecký kraj rozdělil peníze na kulturu. Podpoří i některé z nejohroženějších památek
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Kulturu a obnovu kulturních památek jsme díky krajským dotacím podpořili letos celkem třinácti miliony korun. Ačkoliv jsme obdrželi žádosti s celkovými požadavky 34 milionů korun, není možné uspokojit všechny zájemce o dotaci, přestože jejich projekty jsou ve většině případů velice přínosné,“ uvedl náměstek hejtmana Otakar Ruml, do jehož gesce patří mimo jiné oblast kultury.

V rámci podpory a rozvoje profesionálních i neprofesionálních kulturních aktivit bude mezi 37 příjemců rozděleno 1,8 milionů korun. K nejvýznamnějším akcím patří například turné Českého chlapeckého sboru Boni pueri do Číny, Novoměstský hrnec smíchu, Theatrum Kuks, Swingový festival Jardy Marčíka, soutěž mladých amatérských filmařů JUNIORFILM, rekonstrukce bitev u Jičína a u Náchoda, Polické divadelní hry, festival Menteatrál v Neratově, Mezinárodní hudební festival F. L. Věka nebo Mezinárodní houslová soutěž Mistra Josefa Muziky.

Na obnovu památkového fondu půjde 7 milionů, o které se podělí 43 subjektů. Využity budou mimo jiné k opravám hradu Kost, saly terreny na zámku Rychnov nad Kněžnou, Šporkova poplužního dvora, Třebechovického betlému a několika dalších objektů, především kostelů, ale také městských radnic či venkovských usedlostí.

„Některé z památek, jejichž obnovu se letos Královéhradecký kraj rozhodl podpořit, patří mezi nejohroženější kulturní památky na našem území. Jedná se například o kostely v Otovicích, Vižňově a Zdoňově. Tyto objekty jsou zařazeny do Zprávy o ohrožených památkách v České republice, kterou vypracoval Národní památkový ústav,“ doplnil náměstek Ruml.

Na podporu publikační činnosti a literatury je letos pro šest žadatelů vyčleněno 200 tisíc korun. Hned několik z dotovaných titulů se věnuje tématu války z roku 1866.

Na renovaci dalších pěti historických varhan jde 770 tisíc korun. Letos se dostalo na kostelní nástroje v Rokytnici v Orlických horách, Dolní Kalné, Červeném Kostelci, Jičíně a Přepychách.

Nejvýznamnější a tradiční kulturní akce v regionu, které mají trvalou záštitu Rady Královéhradeckého kraje, budou ze strany kraje podpořeny dohromady celkem třemi miliony korun. Patří k nim Koletova Rtyně, Jičín město pohádky, Mezinárodní folklorní festivaly Pod Zvičinou a v Červeném Kostelci, Šrámkova Sobotka, Jiráskův Hronov, Mezinárodní horolezecký filmový festival, Divadlo evropských regionů, Jazz Goes To Town, Folklorní festival Hradec Králové – Pardubice, Poláčkovo léto, Mezinárodní setkání krajkářek, Krajské postupové soutěže neprofesionálního umění, Jazznights, Hořické mezinárodní sochařské symposium, Královéhradecké sborové slavnosti, Za poklady Broumovska, Projekt Königgrätz 1866 a Hudební fórum Hradec Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…