Královéhradecký kraj získal jako první příslib dotace z IROPu

15.01.2016 12:06

Krajská rada chválila podání žádostí o dotaci k projektům na rekonstrukce a modernizace silnic druhých tříd. Ucházet se budou o finanční podporu z Integrovaného regionálního operačního programu, který by mohl poskytnout až 90 procent potřebných prostředků.

Královéhradecký kraj získal jako první příslib dotace z IROPu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Celková předpokládaná hodnota prvních deseti zamýšlených stavebních akcí je 466 milionů korun bez DPH. Projektu na opravu silnice II/303 z Jetřichova do Broumova byla dotace přislíbena již včera. 

„Úseky silnic, pro jejichž opravu chceme využít zdrojů z IROPu, se nacházejí ve všech pěti okresech Královéhradeckého kraje a patří k páteřním komunikacím. Jde například o spojení Hradce Králové a Nového Města nad Metují, Jaroměře a Dvora Králové nebo Broumova a Police nad Metují. Jednotlivé akce zpravidla zahrnují celou řadu stavebních objektů, jako jsou mosty, opěrné zdi či nutné přeložky kanalizací a dalších inženýrských sítí,“ popsal záměr náměstek hejtmana Karel Janeček, který je odpovědný za oblast dopravy.

V případě zajištění potřebné podpory by měly být rekonstruovány silnice II/501 v úseku Lázně Bělohrad – Dolní Nová Ves, II/303 v úseku Jetřichov – Broumov, II/285 na průtahu obcí Nahořany, II/305 mezi Borohrádkem a Albrechticemi nad Orlicí, II/324 ze Stěžer na hranice okresu Nymburk, II/299 v úseku Choustníkovo Hradiště – Dvůr Králové nad Labem a II/286 v úseku Jičín – Železnice – hranice okresu Semily. Ve dvou etapách by měla být opravena silnice II/308 z hradecké části Slatina na hranice okresu Rychnov nad Kněžnou. Proměny se má dočkat také třebechovická Tyršova ulice, kterou prochází silnice II/299.

Dohromady se jedná o téměř 50 kilometrů krajských silnic. Dotace z IROPu by měla pokrýt celých 90 procent potřebných prostředků. Zbylé výdaje budou hrazeny z krajského rozpočtu.

Královéhradecký kraj žádá o dotaci na jednotlivé projekty postupně dle stavu projektové přípravy a povolení staveb jednotlivých projektů. Díky vysokému stupni připravenosti požádal o dotaci na některé stavby již v loňském roce jako jeden z prvních krajů. Již včera bylo dokonce k první žádosti o dotaci (projekt II/303 Jetřichov – Broumov) vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace, čímž je naplněna základní podmínka pro spolufinancování projektu z dotace IROPu. Toto Rozhodnutí bylo vydáno jako úplně první rozhodnutí v rámci celého Integrovaného regionálního operačního programu a kraj věří, že v brzké době budou následovat kladná rozhodnutí také k dalším úspěšným projektům.

Dalším krokem kraje k uskutečnění dopravních staveb je realizace veřejných zakázek na dodavatele staveb. I v této oblasti se již podnikají potřebné kroky, většina zakázek z prvních deseti projektů je již vyhlášena, zbývající jsou připraveny. Vzhledem k časové koordinaci kraj soutěží dodavatele staveb ještě před rozhodnutím o poskytnutí dotace z IROP. V podmínkách má zapracovanou odkládací podmínku, která podmiňuje realizaci stavby získáním dotace. V případě, že se nepodaří finance zajistit, bude se postupovat v souladu s touto odkládací podmínkou a stavba nebude realizována.

Brzkým nastartováním procesu čerpání dotace z IROPu na silniční stavby se plynule naváže na čerpání finančních prostředků z končícího Regionálního operačního programu Severovýchod (ROP). Poslední stavby z ROPu byly dokončeny v roce 2015, realizaci prvních staveb z IROPu kraj předpokládá již letos.

Z ROPu  se kraji podařilo získat v letech 2007 - 2015 na investice do silniční dopravní sítě bezmála 2 mld. korun, v číslech to představuje 63 projektů zahrnujících devadesátku staveb a rekonstruovanou krajskou síť silnic II. a III. tříd v délce cca 140 km.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…