Královéhradeckým krajem brzy povede Svatojakubská cesta

15.05.2017 15:48

Poutníci Poutníkům – Východočeská trasa, to je projekt rozšiřující svatojakubské cesty na území České republiky, do kterého se zapojil Královéhradecký kraj. Brzy nově značená cesta tak naváže na evropskou síť svatojakubských cest. V České republice jsou v současné době proznačeny tři cesty a právě Východočeská trasa tuto síť rozšíří, kdy naváže na již existující poutní cesty vedoucí z Polska (z poutních míst Křešov a Vambeřice).

Královéhradeckým krajem brzy povede Svatojakubská cesta
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Svatojakubské cesty vedoucí z Polska dnes končí na česko-polské státní hranici a nově budou pokračovat územím Královéhradeckého kraje. „Trasy vedoucí z poutních míst Křešov a Vambeřice se potkají v Broumově a na území našeho regionu bude trasa dál pokračovat na Polici nad Metují, Hronov, Červený Kostelec, Ratibořice, Kuks, Jaroměř, Hradec Králové a dále na Pardubice a přes Kutnou Horu do Vlašimi, kde trasa naváže na Jihočeskou trasu pokračující dále do Rakouska a Německa. Celková délka této Východočeské trasy je 265 km,“ řekl krajský radní pro oblast regionálního rozvoje a cestovního ruchu Pavel Hečko.

Díky dohodě o spolupráci s Klubem českých turistů budou na turistických cedulích a rozcestnících malé žluté mušličky v modrém poli, které jsou mezinárodním symbolem poutě do Santiaga de Compostela. Celou aktivitu zajišťuje Spolek Ultreia (www.ultreia.cz), který bude od 18. května 2017 značit první část trasy vedoucí od státních hranic přibližně do oblasti Kuksu.

Samotnému značení předcházelo představení projektu zástupcům obcí a destinačních managementů z oblasti Broumovska, které se uskutečnilo začátkem května v prostorách broumovského kláštera, a kterého se za Královéhradecký kraj zúčastnil člen Rady Královéhradeckého kraje zodpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací a cestovního ruchu Pavel Hečko, který zároveň převzal nad uvedeným projektem záštitu a připojil se tak k přijaté záštitě pardubického hejtmana Martina Netolického.

Co je to cesta Svatého Jakuba?

Cesta Svatého Jakuba – Camino de Santiago, je název poutních cest, které se z celé Evropy sbíhají směrem ke španělským hranicím a vedou ke hrobu sv. Jakuba, do katedrály ve španělské Galícii. Cesta byla vyhlášena Evropskou kulturní cestou a od roku 1993 je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…