Královny krásy pomohly Šumavě. Sázely stromky Na Ztraceném

24.06.2013 11:00

Správa NP a CHKO Šumava vysází během letoška 250 tisíc stromků – pouze jedlí a listnáčů, zaručující větší stabilitu lesa. Zelenou Šumavu bez kůrovce podpořila v sobotu (22.6. 2013) i světová Miss Earth 2012 Tereza Fajksová a české Miss Earth 2013 Monika Leová.

Královny krásy pomohly Šumavě. Sázely stromky Na Ztraceném
Foto: NP Šumava
Popisek: Královny krásy pomohly Šumavě

Zhruba 250 tisíc sazenic vysází během tohoto roku Správa NP a CHKO Šumava. Sázet se budou pouze na listnáče a jedle, lesníci záměrně vynechají smrk.

„Přeměna druhové skladby šumavského lesa směrem k vyššímu zastoupení jedlí a listnáčů vede k jeho vyšší odolnosti. Šumavské lesy člověk v minulosti změnil na smrčiny, ačkoliv byl původně smíšený. Lesy, kde vedle sebe rostou buky, jedle smrky, jsou méně náchylné k atakům větru i kůrovců," uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Počet sazenic, které se budou sázet v šumavských lesích bude menší než předchozím roce.

„Efektivními zásahy v předchozích třech letech se na Šumavě podařilo kůrovcovou kalamitu zastavit. Možnosti vzniku dalších holin se tak minimalizovaly. Z toho důvodu není potřeba zalesňovat v takovém rozsahu. Navíc dáváme větší prostor přírodě," doplňuje Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Podpořit snahu šumavských lesníků přijeli v sobotu při veřejném sázení dvě české krásky – Tereza Fajksová světová Miss Earth z roku 2012 a Monika Leová česká Miss Earth 2013. Sázelo se v lokalitě Na Ztraceném u Modravy. Na místech, kde živé stromy v předchozích letech usmrtil kůrovec.

Mezinárodní soutěž krásy Miss Earth. je tematicky zaměřená na ochranu životního prostředí. Vítězka klání se proto také na rok stává velvyslankyní celosvětové ekologické kampaně na ochranu životního prostředí.

„Šumava je jeden z českých národních pokladů a já se budu snažit ne jen jako, Miss Earth, ale také jako Tereza Fajksová pomoci jak jen to půjde. Každým zasazeným stromem pomáháme celému zdejšímu ekosystému. Stromy by měly být zdravé. Nejen ve městě, ale také na Šumavě," uvádí Tereza Fajksová.

Tereza Fajksová má se sázením už zkušenosti. Sází je po celém světě - v Africe i v Asii.  Z toho jak některé lesy na Modravsku vypadají, byla překvapená.

Stejně tak i její kolegyně Monika Leová.

„Působí to tady na mě dost smutně. O kůrovci i problémech, které Šumava má jsem si toho dost přečetla. Ale fakt jsem nečekala, že budou šumavské lesy zničené až v takové míře,“ uvedla Monika Leová..

Na Šumavu se chce letos určitě vrátit. „Musím přece zkontrolovat, jak stromky, které jsem vysázela, porostou,“ uzavírá.

Sázení pro veřejnost se na Šumavě koná již třetím rokem v řadě.  Vždy dvakrát v roce. Před začátkem léta a na podzim. Na místech, kde kůrovec usmrtil největší množství smrků – většinou tedy na Srňsku a Modravsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…