Kriminalisté našli tygří kůži a vycpaniny varana i mořských želv

16.12.2015 11:56

Při domovní prohlídce našli kriminalisté tygří kůži a vycpaniny varana i mořských želv přísně chráněných úmluvou CITES.

Kriminalisté našli tygří kůži a vycpaniny varana i mořských želv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní pouzdro s pistolí

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) provedli na začátku prosince 2015 domovní prohlídku rodinného domku v obci Rájec – Jestřebí na Blanensku. Ta byla nařízena v souvislosti s prověřováním případu, který se týká veřejných zakázek. V rámci domovní prohlídky kriminalisté mj. zajistili tři preparovaná zvířata a tygří kůži s hlavou.

Vzhledem k tomu, že zajištěné věci spadají pod mezinárodní úmluvu CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), došlo k vyrozumění České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která se případem začala zabývat.

Inspekci byly předány dvě vypreparované mořské želvy karety obrovské, jedna tygří kůže s hlavou a jedna vycpanina varana stepního. Všechny tyto druhy jsou chráněny úmluvou CITES. Mořské želvy a tygr jsou přitom druhy přímo ohrožené vyhubením, patří tedy do nejpřísněji chráněné kategorie CITES.

„Vlastník zatím nedoložil k exemplářům žádné doklady a policii ani řádně neobjasnil, kde a jak věci získal. Dotyčného jsme vyzvali k prokázání původu exemplářů. Pokud jejich nabytí nebude věrohodně doloženo, zahájí inspekce řízení o zabavení,“ uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Kareta obrovská je kriticky ohrožena v důsledku znečištění oceánů a nadměrného rybolovu, protože se často zamotává do rybářských sítí. Je lovena i pro obchod se suvenýry (vycpaniny, želvovina) a její vejce jsou v mnoha zemích pochoutkou. Počty těchto želv neustále klesají.  „Také populace tygrů se za posledních 100 let zmenšila o 90 procent. Dnes už žije v přírodě jen zhruba 3500 tygrů a jejich stav je kritický. Hlavním důvodem úbytku těchto šelem je pytlačení pro kůže a tygří kosti,“ uvedla Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…