Krizová linka EDA nově nabídne pomoc lidem, kteří mají obavy o své zdraví

27.01.2021 9:15

Nemocní koronavirem nebo lidé, kteří se v době pandemie obávají o své zdraví. Také oni se nově mohou obracet na konzultanty bezplatné krizové Linky EDA. Ta původně vznikla jako linka důvěry pro rodiče dětí s postižením nebo po těžkých úrazech. Nyní ale rozšiřuje svoji cílovou skupinu volajících, právě o téma zdraví v ohrožení.

Krizová linka EDA nově nabídne pomoc lidem, kteří mají obavy o své zdraví
Foto: Facebook
Popisek: Nezisková organizace EDA - logo

“Nově chceme oslovit klienty, kteří řeší často velmi podobné potíže jako rodiče dětí s postižením – izolaci, stigmatizaci, zdravotní, sociální a ekonomické potíže. Chceme nabídnout své zkušenosti a volnou kapacitu i klientům zasaženy´m koronavirem a dalšími nemocemi. O rozšíření uvažujeme už delší dobu a současná situace naše rozhodnutí jen potvrdila,” vysvětluje vedoucí krizové Linky EDA Andrea Nondková.

Její slova dokládá i statistika. Počet hovorů a chatů na krizovou Linku EDA loni vzrostl oproti předcho-zímu roku zhruba o třetinu. Zatímco za 12 měsíců roku 2019 konzultanti Linky EDA řešili 699 hovorů a chatů, loni to bylo 1062. Průměrného ročního počtu konzultací tak linka loni dosáhla již ke konci letních prázdnin.

“Doufáme, že rozšíření krizové Linky EDA pomůže volajícím najít účinnou pomoc a radu v době, kdy jsou ostatní bezplatné linky plně vytížené. V době jarního nouzového stavu se na naši linku obraceli například senioři, pro které bylo zejména těžké se v nové situaci zorientovat,” dodává Petra Mžourková, ředitelka organizace EDA cz, z.ú., která krizovou Linku EDA provozuje.

Krizová Linka EDA zahájila provoz v roce 2015 jako bezplatná linka důvěry pro pečující o dítě s posti-žením, vážnou diagnózou či po úrazu. Své služby klientům z celé ČR poskytuje prostřednictvím telefonu a chatu. Je možné využít také službu e-mailového poradenství.

Každý pracovní den od 9 do 15 hodin jsou konzutanti k dispozici na telefonním čísle 800 40 50 60 a na chatu pod odkazem na webu EDY ZDE.

Nezisková organizace EDA cz, z. ú. vznikla v roce 1990. Letos tedy slaví už 30 let práce pro rodiny dětí se zrakovým a kombinovaným postižením či ohrožením vývoje v raném věku. Poskytuje odbornou sociální službu rané péče včetně sociálního poradenství a psychické opory rodinám ve čtyřech krajích České republiky – na území Hl. města Prahy, Středočeského, Pardubického a části Ústeckého kraje. Služby rané péče jsou poskytovány v domácím prostředí rodiny, kde se dítě cítí nejlépe.
EDA je také zakladatelem Speciálně pedagogického centra EDA. Je to školské poradenské zařízení, které bylo založeno v roce 2015 s úmyslem zkvalitnit podporu dětí s postižením zraku v mateřských, základních a středních školách.
Organizace je členem ARP ČR (Asociace rané péče České republiky) a AVPO ČR (Asociace veřejně prospěšných organizací České republiky). Od roku 2015 je rovněž držitelem značky "Spolehlivá veřejně prospěšná organizace". Více podrobností najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…