Křížovkáři z Moravskoslezského kraje poměří své síly. Začíná křížovkářská liga pro seniory

25.07.2016 13:08

V polovině prázdnin začíná v Moravskoslezském kraji jedinečné klání určené všem seniorům. Startuje Křížovkářská liga – soutěž, na jejíž účastníky čeká deset křížovek a tajenek, stovky soupeřů a mnoho cen. Moravskoslezský kraj projekt finančně podpořil a stal se jeho hlavním partnerem, záštitu převzal hejtman Miroslav Novák.

Křížovkáři z Moravskoslezského kraje poměří své síly. Začíná křížovkářská liga pro seniory
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Do Křížovkářské ligy se může zapojit každý zájemce starší 60ti let. Díky Moravskoslezskému kraji je účast zdarma, jedinou podmínkou tak zůstává vyplnění registračního formuláře. „Považuji za velmi důležité, aby lidé v důchodovém věku byli aktivní a nezůstali bez společenské interakce. Křížovkářská liga jim v tom rozhodně pomůže. Senioři luští rádi, zároveň tak pravidelně trénují paměť, což má velký význam pro duševní zdraví. Spojí tak příjemné s užitečným,“ míní hejtman Miroslav Novák. I když zdaleka ještě nemá důchodový věk, luštit bude společně se seniory, se kterými se v průběhu ligy bude také setkávat a povzbuzovat je.

„Záměrem Křížovkářské ligy je především pobavit a rozptýlit klienty domů s pečovatelskou službou a domovů pro seniory. Je mezi nimi hodně lidí upoutaných na lůžko, se sníženou hybností. Soutěžní luštění křížovek jim zajistí pravidelnou činnost a zapojení do velkého společenství luštitelů. Účastí v Křížovkářské lize se starší a často osamělí lidé opět stanou součástí společenského dění a budou se mít na co těšit. Pravidelnou aktivitou a zapojením mozkové činnosti může člověk předcházet nástupu zdravotních problémů a nemocí spojených se stářím a stárnutím, což platí pro celou populaci 60+. Projekt je spojený s pravidelným a dlouhodobým trénováním paměti, a tím i prevencí Alzheimerovy choroby,“ dodal hejtman Miroslav Novák. Je přesvědčen o tom, že mnoha křížovkářům pomůže Křížovkářská liga zmírnit jeden největších problémů starších lidí v současnosti: osamění.

„Jde nám nejen o zábavu a využití volného času, ale také o zvýšení zájmu seniorů o dění kolem sebe,“ říká autor soutěže Ivan Sekanina a doplňuje: „Především ale chceme, aby se lidé měli na co těšit, aby věděli, že na ně každý týden čeká nová křížovka.“ Soutěž je určena rovněž pro obyvatele domovů pro seniory a domů s pečovatelskou službou. Právě tam znamenají křížovky vítaný podnět a novou volnočasovou aktivitu.

Luštění křížovek o dárkové balíčky a upomínkové předměty si už loni vyzkoušeli lidé v Havířově, Karviné a Bohumíně, vždy s velmi dobrým ohlasem. Stejně tak v Ostravě, kde liga skončila v červnu. Celokrajská soutěž začne 28. července a potrvá do konce září. Kromě zmíněných měst se počítá s účastí křížovkářů například v Opavě, Hlučíně, Krnově, Bruntálu, Orlové, Frýdku-Místku, Příboru, Novém Jičíně.

Každý týden, vždy ve čtvrtek, bude možné získat na daném místě jednu křížovku. Postupně jich bude celkem deset. Při převzetí první křížovky se hráč také zaregistruje a získá arch pro záznam tajenek, který bude slosovatelný. Senioři tedy kromě luštění také navštíví registrační místo, kde se setkají se svými soky.

„Taková setkání mohou přinést vzájemné sdílení rad, poznatků i patálií, ale také dravou soutěživost v podobě zarytého mlčení. Přesto věřím, že křížovky přinesou všem účastníkům příjemné zpestření, radost a pohodu všedního dne,“ předjímá Ivan Sekanina. Registračními místy budou v některých městech například informační centra, jinde - konkrétně v Novém Jičíně a Frýdku-Místku či Krnově - pak inzertní pracoviště Deníku. Klienti domovů pro seniory to mají jednodušší. Budou se registrovat přímo tam, kde žijí, tedy ve "svých domovech".

V Moravskoslezském kraji žije v současnosti na 300 tisíc seniorů, což je zhruba čtvrtina obyvatel regionu. MSK je prvním krajem v republice s takovým dlouhodobým, pravidelným aktivizačním projektem. Patrně dosud žádný jiný projekt není zaměřen na celou populaci 60+, včetně občanů žijících v domovech pro seniory.

„Je to pregnantní ukázka toho, jak lze pamatovat na starší občany, nabídnout jim zábavu, rozptýlení a současně trénovat jejich paměť. Jak pravidelnou aktivitou a zapojením mozkové činnosti předcházet zdravotním problémům. Je to jasný signál toho, že starší lidé jsou pro kraj důležití a potřební, že kraj ví o problému stárnutí populace a o nutnosti aktivního zapojení starších lidí do společenského dění a o potřebě zvýšení jejich zájmu o dění kolem sebe,“ míní lékař Tomáš Nykel, náměstek ředitele pro léčebnou péči Bílovecké nemocnice.

Křížovkářská liga je projekt, který nemá v Česku obdobu. Přitom nejde o jediný projekt, který jinde nemají. Moravskoslezský kraj už třetí rok podporuje Počteníčko s babičkou, kdy senioři zpříjemňují pobyt dětem v nemocnicích. Každodenně, včetně sobot a nedělí. Tento projekt byl označen jako vzorový projekt aktivizace seniorů v zemích Visegrádské čtyřky. Z Moravskoslezského kraje se Počteníčko rozšířilo do dalších pěti krajů republiky.

Křížovkářská liga má ambice na rozšíření do celé republiky. Hlavním partnerem Křížovkářské ligy je Moravskoslezský kraj. Dalšími partnery jsou Marlenka International s.r.o., Deník a Spolek Počteníčko.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…