Křížovkářská liga v Moravskoslezském kraji hlásí velký zájem seniorů

26.08.2016 13:59

O jedinečné klání určené všem seniorům v Moravskoslezském kraji - Křížovkářskou ligu je mezi starší populací velký zájem. Soutěž, na jejíž účastníky čeká deset křížovek a tajenek, stovky soupeřů a mnoho cen, finančně podpořil Moravskoslezský kraj a stal se jejím hlavním partnerem, záštitu převzal hejtman Miroslav Novák.

Křížovkářská liga v Moravskoslezském kraji hlásí velký zájem seniorů
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Začala koncem července, potrvá do konce září, aktuálně se do ní už zaregistrovalo 700 křížovkářů a přibývají další, protože křížovky je možné získat i zpětně.

„Ohlas mezi seniory je báječný, zatím se zapojilo 35 domovů pro seniory a 22 seniorských klubů napříč celým Moravskoslezským krajem. Další zájemci se registrují v informačních centrech větších měst nebo v inzertních pracovištích Deníku. Právě tam se zájem o křížovky zvyšuje, protože lidé se vracejí z dovolené. A zapojit se mohou i zpětně, a to každý čtvrtek až do 22. září,“ řekl autor projektu Ivan Sekanina.

„Křížovkářská liga znamená pravidelné trénování paměti a to má hlavně pro duševní zdraví důležitý význam. Především ale chceme, aby se lidé měli na co těšit, abychom jim nabídli zábavu a pohodu,“ zdůrazňuje hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Je přesvědčen o tom, že mnoha křížovkářům pomůže Křížovkářská liga zmírnit  jeden největších problémů starších lidí v současnosti: osamění.

Do Křížovkářské ligy se může zapojit každý zájemce starší 60ti let. Díky Moravskoslezskému kraji je účast zdarma, jedinou podmínkou tak zůstává vyplnění registračního formuláře. Registračními místy jsou například v Karviné, Orlové, Kopřivnici, Ostravě-Porubě, Havířově, Bruntále, Hlučíně informační centra, jinde - konkrétně v Novém Jičíně, Frýdku-Místku, Bruntále, Krnově či Opavě - pak  inzertní pracoviště Deníku. V Ostravě se zájemci mohou registrovat také v Cestovní kanceláři Maxner. Klienti domovů pro seniory to mají jednodušší. Registrují se přímo tam, kde žijí, tedy ve "svých domovech".

„Považuji za velmi důležité, aby lidé v důchodovém věku byli aktivní a nezůstali bez společenské interakce. Křížovkářská liga jim v tom rozhodně pomůže. Senioři luští rádi, zároveň tak pravidelně trénují paměť, což má velký význam pro duševní zdraví. Spojí tak příjemné s užitečným,“ míní hejtman Miroslav Novák. I když zdaleka ještě nemá důchodový věk, luští společně se seniory, se kterými se v průběhu ligy také setkává a povzbuzuje je.

Soutěž nabízí kromě deseti křížovek, sestavených na míru starší generaci, také zajímavé ceny.  Celkem jich bude pět stovek. První cena je jednodenní zájezd do vánoční Vídně, vítězové druhé ceny se zase podívají do vánočního Krakova. Dalšími cenami jsou pak převážně dárkové balíčky.

V Moravskoslezském kraji žije v současnosti na 300 tisíc seniorů, což je zhruba čtvrtina obyvatel regionu. MSK je prvním krajem v republice s takovým dlouhodobým, pravidelným aktivizačním projektem. Patrně dosud žádný jiný projekt není zaměřen na celou populaci 60+, včetně občanů žijících v domovech pro seniory.

„Je to pregnantní ukázka toho, jak lze pamatovat na starší občany, nabídnout jim zábavu, rozptýlení a současně trénovat jejich paměť. Jak pravidelnou aktivitou a zapojením mozkové činnosti předcházet zdravotním problémům. Je to jasný signál toho, že starší lidé jsou pro kraj důležití a potřební, že kraj ví o problému stárnutí populace a o nutnosti aktivního zapojení starších lidí do společenského dění a o potřebě zvýšení jejich zájmu o dění kolem sebe,“ míní lékař Tomáš Nykel, náměstek ředitele pro léčebnou péči Bílovecké nemocnice.

Křížovkářská liga je projekt, který nemá v Česku obdobu. Přitom nejde o jediný projekt, který jinde nemají. Moravskoslezský kraj už třetí rok podporuje Počteníčko s babičkou, kdy senioři zpříjemňují pobyt dětem v nemocnicích. Každodenně, včetně sobot a nedělí.  Tento projekt byl označen jako vzorový projekt aktivizace seniorů v zemích Visegrádské čtyřky. Z Moravskoslezského kraje se Počteníčko rozšířilo do dalších pěti krajů republiky. Křížovkářská liga má ambice na rozšíření do celé republiky.

Hlavním partnerem Křížovkářské ligy je Moravskoslezský kraj. Dalšími partnery jsou Marlenka International s.r.o., Deník a Spolek Počteníčko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…