Krkonoše jsou opět čisté

03.05.2015 17:04

Sobotní akce Čisté hory, při které vyrazilo na tři stovky dobrovolníků a pracovníků Správy KRNAP po krkonošských turistických cestách a po loukách s cílem vysbírat pohozené odpadky, byla více než úspěšná. Celkem se podařilo sesbírat 3,5 tuny odpadu.

Krkonoše jsou opět čisté
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Dobrovolníci vyráželi od našich územních pracovišť (Harrachov, Rezek, Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Horní Maršov, Černý Důl) na trasy, které strážci vytipovali jako vhodné pro sběr odpadků. Lze říci, že z každého střediska paprskovitě vyrazili sběrači do všech koutů hor. Během dne se tak na rozcestích začaly objevovat pytle plné odpadků, které později strážci svezli z hor dolů.

„Každoročně pořádáme sběr odpadků před letní sezónou pro školy a na podzim speciální víkend, kdy nám přijedou pomoci skauti,“ říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. „Letos jsme ale poprvé uspořádali takto rozsáhnou akci, kdy úklid neprobíhal jen lokálně, ale po celých horách, a kdy do ní byli zapojeni všichni pracovníci Správy KRNAP a množství dobrovolníků. Výsledkem jsem nadšen. Dokonce uvažujeme, že bychom příští rok podobnou akci uspořádali opravdu v celých horách, tedy nejenom na české straně ale společně s polskými kolegy i na polské straně hor,“ dodal Hřebačka. Na závěr celé akce jsme sesbíraný odpad dnes po ránu svezli na vrchlabské náměstí T. G. Masaryka. Tam jsme naplněné vozy a vleky vystavili. Následně jsme všechen odpad převezli na zdejší skládku. Celkem jsme nasbírali 3 tuny komunálního odpadu a 0,5 tuny pneumatik.

Překvapením pro všechny sběrače bylo obrovské množství papírových kapesníčků a pet-lahví. Zatímco přinést lahve plné tekutin není problém, odnést je prázdné s sebou bylo pro některé neukázněné návštěvníky Krkonoš nepřekonatelným problémem. Papírové kapesníčky patří do kapsy v batohu – v přírodě se rozkládají jen velmi pomalu. V případě odpadků v horách platí: Co si s sebou přineseš, to si zase odnes. Obaly bez obsahu téměř nic neváží. Budeme rádi, když bude v dalších letech hora odpadků nižší a nižší. To bude svědčit o tom, že si lidé uvědomili, že nemají obaly od svých svačin vyhodit v přírodě, ale odnést je zpět do civilizace.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/spravakrnap.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…