Krok do tmavé noci připomene kněze Josefa Toufara

10.03.2016 9:12

Do dramaticky rozbouřené doby, kdy se komunistický režim plánoval vypořádat s katolickou církví, přišlo zvláštní znamení – 11. prosince 1949 se v číhošťském kostele, právě ve chvíli kázání kněze Josefa Toufara, podivuhodně rozkýval dřevěný oltářní křížek. Záhadný úkaz, který vidělo dvacet svědků, se Toufarovi stal osudným.

Krok do tmavé noci připomene kněze Josefa Toufara
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil

Právě osud faráře, kterého komunisté umučili k smrti, ale vynucené přiznání z něj nedostali, bude opět hlavním tématem události, jež se koná tuto sobotu 12. března od 14.00 hodin v kulturním domě v Toufarově rodné obci – Arnolci u Jihlavy. Na počest statečného člověka, u něhož církev usiluje o blahořečení, odslouží mši generální vikář Mons. Mgr. Jiří Mikulášek z Biskupství brněnského.

Po ní přijde na řadu uvedení nové knihy Miloše Doležala s názvem Krok od tmavé noci. Obsahuje čtrnáct příběhů, reportáží a studií o vysočinském knězi, jeho vrazích a číhošťském zázraku, které doplňují zprávy archeologa, antropologů a soudního lékaře o exhumaci a identifikaci těla Josefa Toufara. Vstup na akci je zdarma. Kromě kulturního programu a Doležalovy autogramiády bude možné si zakoupit novou knihu i předchozí díla od stejného autora.

„Velmi si vážím aktivity arnoleckého starosty Ladislava Fialy, který zorganizoval přímo v jeho rodišti i představení další knihy o páterovi Josefu Toufarovi. Po dílu Jako bychom dnes zemřít měli nám spisovatel Miloš Doležal představí v Arnolci i knihu Krok od tmavé noci. Na setkání se moc těším a knihu si určitě zakoupím,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil, který se vzpomínkové akce také zúčastní.

Miloš Doležal je český básník, spisovatel a publicista, který se narodil 1. července 1970 v Háji u Ledče nad Sázavou. Číhošťským zázrakem se zabýval už ve své diplomové práci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Jeho biografie Jako bychom dnes zemřít měli, pojednávající právě o životě a smrti faráře Josefa Toufara, získala v anketě Lidových novin v roce 2012 ocenění Kniha roku. Po výběru Toufarových kázání s názvem Vrátíme se do otcovské náruče přišel autor s novým dílem Krok do tmavé noci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…