Kroměřížské zahrady v novém díky evropským dotacím

27.02.2015 20:45

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži, podpořený z Integrovaného operačního programu, byl dnes ukončen. Díky dotacím z evropských fondů byly zrekonstruovány renesančně-barokní zahrady kroměřížského zámku a vzniklo metodické centrum zahradní kultury.

Kroměřížské zahrady v novém díky evropským dotacím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahradník při úpravě keřů. Ilustrační foto

„Projekt Národní centrum zahradní kultury měl několik fází. Rekonstruovaná Květná zahrada se veřejnosti otevřela již vloni na podzim. Nyní je projekt zcela dokončen a bude plně sloužit k prezentaci bohaté zahradní kultury České republiky,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Hlavním cílem projektu, zahájeného v roce 2010, bylo vytvoření multioborového metodického centra Národního památkového ústavu a obnova Květné a Podzámecké zahrady. Metodické centrum zahradní kultury se věnuje zahradnímu umění a jeho pětisetleté historii na našem území. Vytváří metodiky pro péči o historické zahrady a parky v České republice, vychovává odborníky a v neposlední řadě se zaměřuje na veřejnost.

Díky finanční podpoře z IOP bylo zbudováno i zahradnictví v Podzámecké zahradě, které slouží jako technické zázemí pro údržbu historické zahrady. Provoz v nových budovách zahradnictví byl zahájen v listopadu 2012. V dubnu roku 2013 získal projekt zahradnického zázemí v Podzámecké zahradě čestné uznání v soutěži Grand Prix Architektů 2013.

Celkové náklady projektu byly 336,5 milionu korun. Z toho 286 milionu korun poskytla Evropské unie prostřednictvím Integrovaného operačního programu. Kroměřížský zámek a zahrady jsou mezi památkami zapsanými na seznamu UNESCO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…