Které projekty podpořené z ROP Severovýchod budou bojovat o titul Hvězda Severovýchodu?

30.07.2015 11:19

Do druhé poloviny se přehoupla letní roadshow Hvězdy Severovýchodu, během níž jsou na 20 místech v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji prezentovány projekty, k jejichž vzniku pomohly také dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod.

Které projekty podpořené z ROP Severovýchod budou bojovat o titul Hvězda Severovýchodu?
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Lidé si už vybrali 13 finalistů, kteří budou na podzim bojovat o ten jediný titul Hvězdy Severovýchodu. Během celé tour zazní informace o 200 z více než 700 projektů, jež mohou v podobě dotací čerpat bezmála 18 miliard korun z ROP Severovýchod.

Letošní rok je tím posledním, kdy musejí být dokončeny všechny projekty, které uspěly v dotačním procesu a mají tak možnost čerpat prostředky z ROP Severovýchod. A právě proto byla v polovině května odstartována velká letní roadshow Hvězdy Severovýchodu, během níž se lidé napříč třemi kraji severovýchodních Čech seznámí s projekty, o nichž možná ani nevěděli, že vznikly s pomocí evropských peněz. „Během programového období, které odstartovalo v roce 2007, bylo prostřednictvím ROP Severovýchod podpořeno více než 700 projektů zaměřených na rozvoj obcí a měst, rekonstrukci a modernizaci silnic II. a III. třídy anebo na rozvoj cestovního ruchu či spolupráci škol s firmami. Je to skutečně velké množství a je nám jasné, že není v silách veřejnosti všechny znát. Proto jsme se letos rozhodli, že alespoň vybranou část lidem přiblížíme osobně. A to přímo ty projekty, které vznikly v jejich nejbližším okolí,“ objasnila Lenka Vašátková, která je pověřena vedením Úřadu Regionální rady Severovýchod. Navíc lidé mají jedinečnou možnost. Z desítky prezentovaných projektů si sami zvolí ten nej. „Oblastí podpory bylo hned několik. Je těžké rozhodovat, co je pro obyvatele daného regionu tím nejdůležitějším anebo nejpřínosnějším. Každý máme to své nej stanovené jinak. A právě proto jsme chtěli, aby sami lidé řekli, jestli za nejpřínosnější považují muzea, obecní domy, bazény, cyklostezky, silnice, školy nebo jiné projekty,“ dodává Martin Škeřík, vedoucí odboru technické pomoci Úřadu, který celou akci organizuje.

Doposud roadshow zavítala na třináct zastávek ze zmiňovaných dvaceti. Naposledy mohli lidé karavan plný informací a zážitků navštívit v úterý 28. 7. 2015 v Jablonci nad Nisou. Z desítky prezentovaných projektů to nakonec vyhrála jablonecká nemocnice, která s pomocí více než 43 milionů korun z ROP Severovýchod pořídila novou magnetickou rezonanci. „Bez váhání jsem si vybrala projekt jablonecké nemocnice. Myslím si, že je tuto oblast třeba podporovat. Mám k této tématice blízko. Zjistila jsem si, co všechno se už podařilo z unijních peněz pořídit,“ nechala se přímo na místě slyšet jedna z hlasujících. Magnetická rezonance v jablonecké nemocnici se tak zařadila po bok hradeckých Šimkových sadů, pardubického parku Na Špici, revitalizovaného centra v Semilech, Hořic – města bez bariér, trutnovského Uffa anebo jičínského koupaliště Kníže. Sedm míst ještě roadshow navštíví a všude budou mít příchozí stejnou šanci. Zvolit svého finalistu a získat kromě zajímavých informací i milé dárky a také se pobavit. Děti nadchne malování na obličej, mohou si ulovit světlo, vybarvit vlastní obrázek a odnést balónek.

Dospělí zase mají možnost kromě hlasování také zapojit svého soutěžního ducha a vyluštit speciální osmisměrku. Navíc všichni, kteří se do hlasování zapojí, jsou na místě slosováni o pět cen v podobě piknikového setu, ultrazvukového měřiče vzdálenosti, fleecové deky anebo autolékárničky či termosky s hrnky. 
Velké finále, z něhož pak vzejde jediný vítěz, který se bude moci pyšnit titulem Hvězdy Severovýchodu, odstartuje v září na www.hvezdyseverovychodu.cz, kde již dnes najdete další informace. Pro hlasující jsou připraveny zajímavé ceny v podobě herní konzole PS3, koloběžky, rodinného stanu anebo voděodolné kamery.

Kdy a kde se ještě roadshow zastaví

Datum konání

Město

 
 

4.8.

Náchod - Masarykovo náměstí

 

5.8.

Polička - Palackého náměstí

 

11.8.

Rychnov nad Kněžnou - Staré náměstí

 

18.8.

Česká Lípa - u zříceniny hradu Lipý

 

25.8.

Chrudim - Resselovo náměstí

 

1.9.

Svitavy - náměstí Míru

 

8.9.

Ústí nad Orlicí - Mírové náměstí

 

Dosavadní finalisté

Lokalita

Projekt postupující do finále

 
 

Hradec Králové

Revitalizace Šimkových sadů v Hradci Králové

 

Dvůr Králové nad Labem

Kuks - Braunův kraj

 

Semily

Revitalizace centra města Semily

 

Hořice

Hořice - město bez bariér

 

Pardubice

Park Na Špici

 

Turnov

Modernizace Panochovy nemocnice v Turnově

 

Jičín

Rekonstrukce koupaliště Kníže v Jičíně

 

Hlinsko

Revitalizace památkové rezervace lidové architektury Betlém Hlinsko

 

Frýdlant

Rekonstrukce náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantu

 

Liberec

Pavilon leknínů Botanické zahrady Liberec

 

Trutnov

Společenské centrum Trutnovska - Uffo

 

Letohrad

Cyklostezka Žamberk - Letohrad

 

Jablonec nad Nisou

Magnetická rezonance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…