Kuks je znovu v plné kráse. Poprvé své dveře otevře také nové informační centrum

23.03.2015 18:00

Malá víska v podhůří Krkonoš patří mezi obcemi v Královéhradeckém kraji k unikátům. A to nejen množstvím zajímavostí a pamětihodností, které jsou tady k vidění. Kuks se stal obcí, do níž z ROP Severovýchod poslalo, anebo ještě pošle, více než 120 milionů korun. Kde všude jsou tyto peníze vidět, se mohou lidé přesvědčit na vlastní oči již o nadcházejícím víkendu. To bude poprvé po bezmála dvou letech zpřístupněn komplex Hospitálu Kuks.

Kuks je znovu v plné kráse. Poprvé své dveře otevře také nové informační centrum
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Přestože největší díl evropských dotací zamířil právě do rekonstrukce Hospitálu a poskytovatelem se stal Integrovaný operační program (IOP), řada dalších turistických zajímavostí mohla vzniknout díky ROP Severovýchod. Poprvé budou moci návštěvníci zavítat do opraveného bývalého lázeňského domu, který dřív sloužil jako oblíbená hospůdka U Prďoly. Dnes je především výstavní sál a víceúčelové multimediální prostory, které budou sloužit pro pořádání přednášek a dalších akcí. Rodiče zase zajisté ocení i dětský koutek, kde se budou jejich ratolesti cítit ve svém živlu. V druhé sousední budově, kterou je Jeschkeho vila, vzniklo po kompletní rekonstrukci informační centrum, jenž v Kuksu zatím chybělo. V horním patře pak turistům budou sloužit dva apartmány. Tady pomohla dotace bezmála 28 milionů korun.

„Kromě barokních domů vznikl v obci také například vycházkový okruh s informačními panely a turistickou aplikací, která slouží jako průvodce po památkách,“ uvedl Martin Puš z organizace Revitalizace KUKS, která měla řadu projektů na starosti. Vycházkový okruh vedoucí od parkoviště až k baroknímu areálu vznikl již před dvěma lety. Spolu ním byly zrekonstruovány všechny cesty v okolí Hospitálu, obnoveno schodiště a kašna. Tehdy také došlo k výstavbě cyklostezky z Hradce Králové přes Jaroměř a Josefov až do této malé obce. Turisté tak mají další z možností, jak se na Kuks podívat. Na výstavbu 26 kilometrů dlouhé trasy, jež je součástí mezinárodní Labské stezky, přispěl ROP Severovýchod více než 52 miliony korun. Vznik vycházkové trasy a obnovu infrastruktury v obci podpořilo bezmála 18 evropských milionů.

Ani další historický objekt nezůstal opominut. Již vloni začátkem turistické sezony se otevřela Rentzova barokní tiskárna. Ta nabízí exkurzi do dávného řemesla. Součástí objektu jsou také ukázkové dílny knihtisku, výroby ručního papíru, mědirytu a vazby knih. V zahradě domu zase vzniklo venkovní barokní pouliční divadlo. Návštěvníci si tak mohou zahrát a natočit záznam barokní hry. Sem směřovala dotace z ROP Severovýchod ve výši bezmála 16 milionů korun.

Dalších více než šest milionů korun zase pomohlo s přípravou propagačních materiálů a dalších aktivit vedoucích ke zviditelnění Kuksu. Vznikly nové mobilní aplikace, DVD, webové stránky, spot a další reklamní a propagační předměty či aktivity.

„Podpora cestovního ruchu a aktivit s ním spojených je jednou z oblastí, které jsou v rámci ROP Severovýchod podporovány. Za osm let fungování programu bylo schváleno 168 projektů s celkovou dotací bezmála 3,3 miliardy korun. Vzhledem k nevyčíslitelné historické hodnotě celého komplexu Hospitálu na Kuksu, si troufám tvrdit, že evropské prostředky byly využity smysluplně,“ dodal ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák.

Z ROP Severovýchod čerpá evropské peníze více než 700 projektů, které mohou využít více než 18 miliard korun, což je celková částka, kterou má program k dispozici. V letošním roce by mělo být dokončeno 134 projektů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…