Kulaté narozeniny gigabitové sítě KolejNet v kolejích VUT

25.10.2014 22:35

Letos oslaví studentská kolejní síť KolejNet v kolejích Vysokého učení technického v Brně čtvery narozeniny současně. Před 20 lety vznikla první studentská síť na Listových kolejích nazývaná ListNet. Po ní se zrodily kolejní sítě PurkNet na Purkyňových kolejích a PalNet na kolejích Pod Palackého vrchem.

Kulaté narozeniny gigabitové sítě KolejNet v kolejích VUT
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Před 15 lety se tyto tři oddělené sítě spojily do jediné sítě, která se dodnes jmenuje KolejNet.

Před 10 lety bylo vytvořeno nové oddělení Centra výpočetních a informačních služeb VUT a správa sítě KolejNet se zprofesionalizovala.

Před 5 lety začala síť KolejNet připojovat i komerční nájemce a začala zabezpečovat správu objektů i mimo koleje, například areál budov VUT na Údolní 53.

Studenti připojení k síti  KolejNet v kolejích VUT dostanou k uvedeným letošním narozeninám vysokorychlostní bezdrátovou Wi-Fi síť, čímž vznikne páté kulaté výročí.

V současné době má studentská síť KolejNet 6188 přípojek ve čtyřech areálech a třinácti budovách kolejí VUT v Brně. Každou přípojku lze nastavit na nekomutovanou rychlost 1 Gbps v obou směrech. Páteřní síť KolejNetu je optická a je připojena dvěma nezávislými trasami přes Cesnet k Internetu rychlostí 20 Gbps.

Provoz sítě zabezpečuje 13 správců, obvykle studentů, 90 hlavních aktivních prvků, 46 datových uzlů a sálů, 45 záložních zdrojů a kilometry kabelových tras. Spolehlivost 99,9 % odpovídá kvalitním komerčním službám IPS.

Oddělení KolejNet CVIS nabízí také za bezkonkurenční ceny komerční připojení a servery pro nájemce, hotelové hosty i pro podnikající studenty a velké společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…