Kvůli muničnímu skladu zasedla Bezpečnostní rada kraje

28.10.2014 9:43

V souvislosti s událostmi posledních dní, způsobenými explozí v muničním skladu ve Vlachovicích, zasedla včera odpoledne Bezpečnostní rada Zlínského kraje. Jelikož objekt spadá do správy Ministerstva obrany ČR, zákonem stanovené povinnosti k bezpečnosti objektu vykonává výhradně ministerstvo.

Kvůli muničnímu skladu zasedla Bezpečnostní rada kraje
Foto: stanislav-misak.cz
Popisek: Hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák

Zlínský kraj nemá kontrolní pravomoc nad aktuálními událostmi ani nad režimem fungování skladu. (Pozn. Zákon o prevenci závažných havárií, kterým by se kraj a další subjekty vykonávající státní správu normálně řídil, v paragrafu 1 odstavci 3 cituje: Tento zákon se nevztahuje na a) vojenské objekty a vojenská zařízení). Vlastníkem objektu je Česká republika a hospodaří s ním Vojenský technický ústav, s.p. Že se jedná o vojenský objekt, potvrdila i Vojenská stavební správa Olomouc. Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák vyzval již v minulém týdnu dopisem ministra obrany Martina Stropnického k nápravě vzniklé situace. Dnes přímo z jednání Bezpečnostní rady kontaktoval premiéra Bohuslava Sobotku, aby prostřednictvím ministra obrany zajistil v místě přítomnost armády, která by zabezpečila jak postupně odvézt munici z vojenského areálu.

„Jelikož jde objekt ve správě Ministerstva obrany, vyzval jsem pana ministra, aby nám podal veškeré dostupné informace o stavu objektu, prověřil nájemní smlouvy na tento objekt a funkčnost požárních, havarijních a jiných bezpečnostních plánů zpracovaných pro tento objekt a vyzval jsem ho, aby byl dotčený objekt zcela vyklizen a neskladovala se v něm do budoucna žádná nebezpečná munice. Občané mají stále ze vzniklé situace obavy a jelikož ze zákona nemáme jinou možnost, obrátil jsem se důrazným apelem přímo na premiéra, aby ministerstvo obrany vyslalo do areálu armádu,“ vysvětlil hejtman Stanislav Mišák. Hejtman deklaroval, že spolu se starosty dotčených obcí bude usilovat o to, aby Ministerstvo obrany ČR zajistilo úplné vyklizení prostor muničního skladu ve Vlachovicích, jehož správa spadá čistě do gesce ministerstva, a aby zde do budoucna již žádné skladování či manipulace s vojenskou municí neprobíhala. K dohodě se starosty došlo v pátek na krizovém štábu ve Valašských Kloboukách a bylo to podpořeno i Bezpečnostní radou kraje v pondělí.

Od prvotního výbuchu muničního skladu ve Vlachovicích představitelé Zlínského kraje situaci neustále monitorovali a byli v úzkém kontaktu se složkami Integrovaného záchranného systému. „Vysoce jsem ocenil, že ze strany starostů dotčených obcí, včetně starosty obce s rozšířenou působností Valašské Klobouky pana Maniše, bylo vše perfektně zvládnuto, zejména vůči občanům. Starostové zase ocenili významnou pomoc ze strany kraje, zvláště pak od pracovníků Oddělení pro zvláštní úkoly Zlínského kraje. Děkuji za skvěle odváděnou práci pracovníkům složek Integrovaného záchranného systému, tj. policie, hasičů, zdravotnické záchranné služby, ale také starostům a jejich spolupracovníkům. Zvláště před pyrotechniky smekám,“ uvedl hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …