LOM PRAHA pracuje s leteckými motory již více než sto let

26.03.2016 22:10

LOM PRAHA je státní podnik, který je řízen resortem Ministerstva obrany. V poslední době je spojen zejména s vrtulníky řady Mi. Oprava či údržba armádní letecké techniky však nejsou jedinou náplní činnosti LOM PRAHA, s. p.

LOM PRAHA pracuje s leteckými motory již více než sto let
Foto: LOM PRAHA
Popisek: LOM PRAHA

Vedle zmíněných servisních prací či generálních oprav armádní letecké techniky hraje podnik velkou roli v modernizaci českých vzdušných sil. Loni v dubnu tak například mohl ministr obrany Martin Stropnický převzít pro českou armádu modernizované vrtulníky Mi-171Š. Činnost podniku však není striktně omezena jen na českou armádu a seřizování, opravu, údržbu, generální opravy a testování leteckých pístových motorů nabízí i civilním zákazníkům.

Podnik, jehož historie sahá do roku 1915, v současnosti zaměstnává okolo 850 zaměstnanců. Vedle pražských opravárenských a dílenských divizí (Malešice, Kbely) najdeme jeho provozovny ve Staré Boleslavi, kde se nachází testovací stanice agregátů, či na pardubickém letišti, kde se nachází Centrum leteckého výcviku. Dále společnost spravuje a provozuje bývalou vojenskou základnu Přerov - Bochoř.

V neposlední řadě je LOM PRAHA, s.p. 100 % vlastníkem společností VR Group, a.s. a LOM PRAHA TRADE, a.s. Zatímco první, brněnská společnost vyvíjí nové produkty pro výcvik pozemních a vzdušných sil, druhá se zabývá zahraničním obchodem s vojenským materiálem. A konečně podnik má 34% podíl ve společnosti LD Aviation Prague, s.r.o.

Nejen opravy, ale i letecký výcvik

Opominout nelze ani Taktické simulační centrum, které bylo vybudováno v rámci Centra leteckého výcviku v Pardubicích v roce 2011. Piloti Armády České republiky tak mají v Pardubicích zajištěn kompletní výcvik. Cvičí tam ale i příslušníci letectva ze spojeneckých či partnerských armád.

„Schopnosti našeho Centra leteckého výcviku budou využívány i v rámci MATC (Multinational Aviation Training Center). Jakmile se podepíší první mezinárodní dohody o porozumění, jsme připraveni zahájit výcvik na vrtulnících i letounech pro naše alianční partnery. Společný výcvik pilotů tak přinese synergické efekty pro zúčastněné,“ uvedl k projektu ředitel podniku Roman Planička.

Mezi další stávající významné projekty patří také záchrana zcela unikátního souboru historických budov areálu bývalé firmy AERO, nacházejících se na letišti Praha - Letňany a nazývaných Stará Aerovka. Uvedený soubor budov byl 21. listopadu 2011 Ministerstvem kultury ČR prohlášen za nemovitou kulturní památku. Ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem zde letos, díky grantu z EHP a Norských fondů ve výši 22,8 mil. Kč, vznikne unikátní muzejní komplex.

Více podrobností k historii a činnosti podniku najdete v příloze nebo na webových stránkách státního podniku.


 Hospodářské výsledky

Státní podnik hospodařil v roce 2015 s kladným výsledkem před zdaněním ve výši 42,6 mil. Kč. V porovnání s rokem 2014 je to zlepšení o 45 %. Výkony podniku převyšují úroveň 1,2 mld. Kč. Podnik hospodaří s majetkem v celkové hodnotě 2,5 mld. Kč.

Administrativní budova LOM PRAHA, s. p.

Administrativní budova LOM PRAHA, s. p.

  •  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…