LOMAX: Češi zabezpečují garážová vrata elektronicky i mechanicky, jistí si výpadek proudu

29.06.2014 13:20

S příchodem nové stavební sezony se začíná otevírat také téma zabezpečení garážových vrat. Podle specialisty Lubomíra Valenty Češi aktuálně s oblibou kombinují elektronické a mechanické prvky, které bezpečný chod vrat zajistí i v případě výpadku proudu. Populární jsou tak pojistky pružin, pádové brzdy, kontaktní lišty nebo infrazávory. Stále častěji však Češi užívají také základní mechanické zarážky.

LOMAX: Češi zabezpečují garážová vrata elektronicky i mechanicky, jistí si výpadek proudu
Foto: Lomax & Co s.r.o.
Popisek: Lomax & Co s.r.o.

Kvalitní garážová vrata se dnes poznají mimo jiné podle toho, jaký stupeň zabezpečení poskytují. Renomovaní výrobci proto dnes nabízejí hned několik bezpečnostních prvků, které Češi pro zajištění maximální bezpečnosti rádi kombinují.

Pádová brzda a pojistka přetržení pružin zabrání neštěstí

Jedním ze základních bezpečnostních prvků proti odvinutí a následnému pádu stěny garážových vrat je pádová brzda. Princip tohoto zařízení je poměrně jednoduchý. Při překročení nastaveného počtu bezpečných otáček, zpravidla při přetržení lanka, se aktivuje brzda, dojde k blokaci napájení nebo řídicí jednotky a systém se zastaví. U vrat s výškou nad 2,5 metru a plochou přesahující 11 metrů čtverečních je tento systém nezbytný. Vratové systémy by měly rovněž obsahovat pojistku přetržení pružin, které ulehčují měkký pojezd vrat. A to i přesto, že jsou pružiny pečlivě vybírány a testovány. U renomovaných výrobců by mělo jít o standardně dodávaný bezpečnostní prvek.

Infrazávora zajišťuje volný prostor pod vraty

Velmi užitečný prvek vrat, který hlídá zavírací hranu, představuje kontaktní lišta. Toto zařízení je dodáváno se systémy na elektrický pohon. Najedou-li okraje vrat na překážku, například střechu automobilu, pohon se okamžitě zastaví a následuje vytažení vrat zpět nahoru. Velmi užitečným doplňkem je také takzvaná infrazávora. Toto elektronické zařízení pracuje na základě emise infračerveného záření a zajišťuje volný prostor pod vraty, jsou-li v pohybu. Pokud by zde procházelo dítě nebo zvíře, přeruší se paprsek a pohon vrat nelze aktivovat ve směru zavírání. Vrata pak reverzují ke stropu garáže. Infračervený paprsek je emitován pulzně, čímž se zvyšuje odolnost vůči rušení nebo povětrnostním podmínkám. Zařízení odpovídá stupni krytí IP50.

Mechanická zarážka kvůli výpadku proudu

Češi s oblibou zabezpečují vrata kombinací elektronických prvků a základních mechanických zarážek, které se používají většinou pro ruční ovládání bez zámku. Lze je ovšem umístit i na elektricky ovládaná vrata jako dodatečné zabezpečení nebo prvek, který najde uplatnění při výpadku proudu. Ovládají se z interiéru a dobře poslouží například jako základní mechanické zabezpečení před nenechavostí malých dětí. Velmi důmyslně jsou designovány i jednotlivé panely vrat. Obsahují takzvané zámky proti sevření prstů, což znamená, že tvar lamely při pohybu přispívá k tomu, že jsou prsty odsunuty od mezery.

Lubomír Valenta, marketingový manager společnosti Lomax & Co

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…