Lákadlo pro špičkové vědce: 100 milionů korun. Jihomoravský kraj získal prestižní grant

17.03.2015 20:16

Kraj vína ve světě získává reputaci jako znalostní region. Jihomoravský kraj se dere na špičku mezi evropské regiony v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Na jih Moravy se tak stěhují vědci a odborníci z celého světa. Zásluhu na tom má také SoMoPro (South Moravian Region Programme for Distinguished Researchers) – prestižní program, který do Brna přilákal 53 špičkových vědců z celého světa. Jihomoravskému kraji se navíc podařila nevídaná věc – uspěl v mezinárodní soutěži a získal grant i potřetí. Na Dni SoMoPro, který se konal 17. 3. 2015 v Brně, to oznámil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Lákadlo pro špičkové vědce: 100 milionů korun. Jihomoravský kraj získal prestižní grant
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Je možné operovat mozek bez použití skalpelu? Dá se diagnostikovat Parkinsonova choroba předtím, než vypukne? A jak nahradit toxické materiály v mobilních telefonech menšími, efektivnějšími a bezpečnějšími zařízeními? To jsou jen některé z otázek, na které hledá nyní v jihomoravských výzkumných institucích odpovědi 26 vědců z celého světa. Přilákal je sem program SoMoPro. Za šest let svého fungování podpořil 53 výzkumníků z 15 zemí světa více než 236 miliony korun. V rámci třetího pokračování programu půjde do jihomoravské vědy dalších téměř 100 milionů korun. 

„Mohu potvrdit, že Evropská komise schválila projektovou žádost SoMoPro III. Návrh grantové smlouvy s Evropskou komisí bych rád předložil již dubnovému Zastupitelstvu,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Program SoMoPro III začne ještě letos a je naplánován do roku 2020. Jeho celková hodnota představuje téměř sto milionů korun, z rozpočtu Jihomoravského kraje půjde polovina. S vyhlášením první výzvy se počítá na podzim letošního roku.

„V Jihomoravském kraji se podařila zcela unikátní věc. To, že jsme opakovaně získali prestižní grant Marie Curie, je i v evropském měřítku naprosto nevídané. Vyžaduje to totiž úzkou spolupráci politické, akademické i komerční sféry a dokazuje to, že Jihomoravský kraj má na evropské mapě vědy a inovací důležité místo. Program SoMoPro se stal v průběhu své existence vzorem pro další podobné programy v celé Evropské unii,“ říká hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Věděli jste, že:
• do výzkumu a vývoje v regionu jde 14,6 miliard korun?
• 3,6 % krajského HDP se investuje do výzkumu a vývoje? (1,8 % veřejných zdrojů, 1,8 % soukromých)
• v oblasti vědy a výzkumu pracuje  přes 6 350 lidí?
• v JMK působí více než 400 společností s vlastním výzkumem a vývojem?
• 30 % světové produkce elektronových mikroskopů pochází z Brna?
• zahraniční investoři v kraji přinesli práci více než 16 tisícům lidí?
• v JMK studuje 86 tisíc studentů?

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…