Laureáti rozhlasových soutěží se SOČRem

10.04.2014 17:30

Na mimořádném koncertu rozhlasových symfoniků v Obecním domě, v prostoru, kde SOČR v příští sezoně otevře novou koncertní řadu, vystoupí v úterý 15. dubna pod taktovkou dirigenta Petra Vronského trojice špičkových mladých hudebníků.

Laureáti rozhlasových soutěží se SOČRem
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Violoncellistka Lia Vielhaber z Německa uvede Čajkovského Rokokové variace, houslista David Petrlik z Francie Prokofjevův 2. koncert g moll a absolutní vítěz Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2013, Rus Victor Maslov přednese 1. klavírní koncert Sergeje Rachmaninova. ČRo – Vltava koncert zaznamená pro vysílání 22. dubna, jeho videozáznam najdete od 16. dubna na YouTube a webových stránkách SOČRu.

„Pro mladé umělce na prahu profesionální kariéry má získávání zkušeností na předních koncertních pódiích v přímém kontaktu s publikem neocenitelnou hodnotu. Jsme rádi, že právě jako symfonické těleso zřizované veřejnoprávním médiem můžeme být mladým lidem nápomocni v rozvíjení jejich mimořádného talentu“, uvedl ředitel Centra uměleckých těles, soutěží a přehlídek ČRo Jan Simon.

Při této příležitosti také SOČR publiku předvede uspořádání Smetanovy síně Obecního domu v podobě, v jaké ho bude užívat na koncertech své nové předplatitelské řady v sezoně 2014/2015. Toto aranžmá má napomoci lepšímu kontaktu mezi interprety a publikem. „Právě užší kontakt umělce a diváka umocňuje sílu prožitku, který si každý návštěvník z  koncertů odnáší. A to je smyslem našeho konání,“ uvedl dále Jan Simon.

PROGRAM

Petr Iljič Čajkovskij: Variace na rokokové téma pro violoncello a orchestr, op. 33
Sergej Prokofjev: Koncert pro housle a orchestr č. 2 g moll, op. 63
Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 1 fis moll, op. 1

Dirigent
Petr Vronský 

Lia Vielhaber, violoncello
David Petrlik, housle       
Victor Maslov, klavír

SMETANOVA SÍŇ OBECNÍHO DOMU, ÚTERÝ 15. DUBNA V 19.30 HODIN

Záznam koncertu vysílá ČRo Vltava v úterý 22. dubna, jeho videozáznam najdete na YouTube nebo www.rozhlas.cz/socr.Mgr. Jitka Novotná

Lia Vielhaber, violoncello

Lia Vielhaber se narodila v německém Stuttgartu v roce 1999 a své první lekce na violoncello absolvovala u cellisty Urse Läppleho v roce 2003. Od roku 2008 studuje rovněž u profesora Rudolfa Gleissnera. Ve čtyřech letech se poprvé představila na veřejném koncertě ve stuttgartském Novém zámku. 

Po několika prvních cenách v kategorii sólové a komorní hudby na regionálních soutěžích následovaly úspěchy v mezinárodních soutěžích „Naděje, talenty, mistři“ v Bulharsku (2007, 1. cena), Concorso Musicale dell´Adriatico  v Itálii (2007, 1. cena), v Mezinárodní soutěži pro mladé cellisty „Antonio Janigro“  v Chorvatsku (2008, předkategorie) a Mezinárodní soutěži pro mladé cellisty „Justus Johann Friedrich Dotzauer“ v Německu (2009, 2. cena). V květnu 2013 vyhrála 1. cenu a cenu EMCY na Mezinárodní soutěži mladých hudebníků „Petar Konjovic“ v Bělehradě a 1. cenu v německé soutěži  Jugend musiziert v Erlangenu.

Lia Vielhaber navštěvovala mistrovské kurzy u prof. Rudolfa Gleissnera, prof. Conradina Brotbeka a Lászla Fenyőa.

Často se účastní mezinárodních hudebních festivalů, jako jsou „Souhvězdí mistrů“ v Moskvě, „Assisi nel mondo“ v Itálii, „Otevřená Evropa“ ve Vídni, „musicAmuseo“ v italské Anconě a „Festspiele Mecklenburg-Vorpommern“ v Německu.

V roce 2011 přednesla Saint-Saënsův Koncert a moll s Polskou komorní filharmonií pod taktovkou Wojciecha Rajského a o rok později Čajkovského Rokokové variace s orchestrem Sinfonietta Tübingen a jeho dirigentem Radoslavem Szulcem.

Lia Vielhaber hraje na kopii violoncella od Ferdinanda Gagliana z roku 1711, kterou kolem roku 1920 vyrobili Rafaelle a Giuseppe Calace.

David Petrlik, housle

David Petrlik (nar. 1995) začal studovat housle v šesti letech u profesora Andreje Porcelana a ve studiích pokračoval na konzervatoři v Clermont-Ferrand ve třídě Hélène Friberg-Chenot. Ve čtrnácti letech byl jednohlasně přijat na pařížskou Národní konzervatoř hudby a tance do třídy Borise Garlitského a Igora Vološina ke studiu houslí a do třídy Itamara Golana a Françoise Salqua ke studiu komorní hudby.

David vyhrál několik prvních cen (na Kocianově houslové soutěži, na Mezinárodní soutěži „Flame“). Jako druhý se umístil na mezinárodních houslových soutěžích „Andrea Postacchini“, „Ginette Neveu“ a na IV. mezinárodní soutěži Jaschy Heifetze ve Vilniusu, zároveň obdržel několik cen publika.

Nedávno získal 3. cenu na Mezinárodní houslové soutěži Rodolfa Lipizera v Itálii, a k tomu ještě Cenu Giuliana Pecara za nejlepší provedení virtuózní skladby.
Od Fondation de France získal David stipendium Huguet Bourgeois. Vystupoval s recitály v mnoha zemích Evropy a jako sólista hrál s orchestry Kremerata Baltica, Klassische Philharmonie

Bonn, Komorní filharmonie Pardubice, Moravská filharmonie Olomouc, Orchestre d’Auvergne a Orchestre Lyrique de Région Avignon Provence. Své interpretační umění si dále prohluboval na mistrovských kurzech u Pinchase Zuckermana, Renauda Capuçona a Vadima Repina. Davidův repertoár je rozsáhlý, zahrnuje období počínaje barokem až po současnost.

David hraje na housle G. B. Guadagniniho z roku 1750, které mu laskavě zapůjčila Národní konzervatoř hudby a tance v Paříži.

Victor Maslov, klavír

„Neuvěřitelně krásný, hluboký, libozvučný a vroucí zvuk – v duchu nejlepších tradic ruské klavírní školy.“ (Novoje ruskoje slovo, New York, 29. 10. 2010)

„...Victor Maslov je jedním z těch, kdo se blíží celkovému mistrovskému zvládnutí svého repertoáru.“ (New York Concert Review, New York, 23. 10. 2010)

To jsou recenze, které vyšly po Victorově vystoupení na festivalu ve Weill Recital Hall (malý sál v komplexu Carnegie Hall), když mu bylo třináct let.

Victor (nar. 1997) začal studovat hudbu ve svých pěti letech a o rok později se stal žákem moskevské Speciální hudební školy sester Gněsiných. Victora učí jeho matka a už pět let se pravidelně účastní také mistrovských kurzů slavného profesora Dmitrije Baškirova.

V roce 2007 získal stipendium Mezinárodní nadace Vladimira Spivakova a od té doby je jeho tvůrčí činnost spojena s aktivitami této nadace.

Victor Maslov zvítězil v několika mezinárodních soutěžích, jako je například Mezinárodní klavírní soutěž Nikolaje Rubinsteina v Paříži (2004), Musicale dell'Adriatico v italské Anconě (2007) a 47. ročník Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2013. Získal ocenění na pěti mezinárodních soutěžích, k nimž patří Mezinárodní dětská hudební soutěž ruského Rotary klubu v Moskvě (2009), Mezinárodní soutěž pro mladé klavíristy konaná na památku Vladimira Horowitze v Kyjevě (2012).

S pomocí Mezinárodní nadace Vladimira Spivakova se Victor zúčastnil mezinárodních soutěží v Rusku, Velké Británii, Německu, Francii, Itálii, Dánsku, Slovensku, České republice, Turecku, Švýcarsku, Izraeli a USA.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…