Lednové přednášky pro veřejnost v ÚSTR

12.01.2017 8:09

Ústav pro studium totalitních režimů pořádá v lednu následující přednášky pro veřejnost: Československo a Varšavská smlouva, Křesťansko-konzervativní politika a publicistika v českém zahraničním protikomunistickém odboji 1948-1968.

Lednové přednášky pro veřejnost v ÚSTR
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Československo a Varšavská smlouva

Přednáška osvětlí základní trendy, které mezi lety 1955-1991 formovaly československé postoje vůči politickým a vojenským strukturám Moskvou ovládané aliance.

Kdy: čtvrtek 12. ledna 2017 od 17 hodin
Kde: Ústav pro studium totalitních režimů, Siwiecova 2, Praha 3
přednášející: Matěj Bílý, historik ÚSTR

České veřejnosti se v souvislosti s organizací Varšavské smlouvy vybavuje především potlačení pražského jara armádami pěti členských států paktu v srpnu 1968, případně mediálně atraktivní témata, například dislokace sovětských jaderných střel na území členských států aliance či z kontextu studené války často vytrhnuté plány na vojenskou ofenzívu do západní Evropy. Poměr Československa vůči Varšavské smlouvě byl přitom výrazně komplexnější a dynamičtější. Uvedená aliance nezasahovala pouze do vývoje studené války - byla nepochybně důležitou součástí mocenské reality tehdejší sovětské zájmové sféry v Evropě. Jejím prostřednictvím mnohdy docházelo k ovlivňování významných procesů odehrávajících se v tzv. východním bloku.
https://www.ustrcr.cz/akce/ceskoslovensko-a-varsavska-smlouva/

Křesťansko-konzervativní politika a publicistika v českém zahraničním protikomunistickém odboji 1948-1968. 

Kdy: čtvrtek 26. ledna 2017 od 17 hodin
Kde: Ústav pro studium totalitních režimů, Siwiecova 2, Praha 3
Přednášející: Jan Cholínský, historik ÚSTR

Přednáška podrobněji představí Simeona Ghelfanda (politický filosof a žurnalista, zakladatel Křesťansko-demokratického hnutí, vydavatel časopisu Rozpravy), Josefa Kalvodu (předseda Křesťansko-demokratického hnutí, vydavatel časopisu Křesťanská demokracie) a Radka Kleina-Jánského (redaktor a hlavní politický komentátor chicagského časopisu Zpravodaj).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…