Legendární rozhlasová talkshow Káva u Kische poprvé po 25 letech

28.07.2015 18:16

Český rozhlas Vltava vysílá každou sobotu od 6.30 hodin obnovenou premiéru legendární série rozhovorů Káva u Kische. Poprvé po 25 letech tak posluchačům nabízí možnost znovu se setkat s názory předních osobností z doby těsně po sametové revoluci.

Legendární rozhlasová talkshow Káva u Kische poprvé po 25 letech
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Poslechněte si jak tehdy nad společenským děním v rozhovorech s Otou Nutzem a Jiřím Vejvodou uvažovali Pavel Tigrid, Tomáš Halík, Viktor Fischl a další zajímaví hosté. Prvních osm dílů je již k dispozici on-line na vltava.rozhlas.cz v záložce Hry a literatura, další budou každý týden přibývat.
Od poloviny ledna roku 1990 se na stanici Praha tehdejšího Československého rozhlasu začal týden co týden objevovat cyklus hodinových interview „o lidech, věcech a událostech“ pod názvem Káva u Kische. Publicisté Ota Nutz a Jiří Vejvoda byli od listopadu 1989 s rozhlasovým mikrofonem velice blízko událostem a proměnám tehdejší společnosti. Natáčeli s prezidentem Václavem Havlem, cestovali s jeho delegacemi, vedli dialogy se zahraničními hosty – zpočátku hlavně ve zpravodajském tónu. Káva u Kische dovolila víc – víc analytiky, víc diskuse, víc názorů, víc vzpomínek, a stala se tak jednou z prvních skutečně moderních a svobodných rozhlasových talkshow.

„Poslech rozhovorů Oty Nutze a Jiřího Vejvody s odstupem 25 let není jen návratem do doby těsně po tzv. sametové revoluci. Je to vzácná možnost slyšet, jaké názory tehdy byly aktuální, či jakým způsobem se přemýšlelo o budoucnosti, kterou dnes žijeme coby současnost. Máme jedinečnou příležitost sledovat, jak jsme se my sami posunuli ve svých názorech, kde jsme kupříkladu slevili oproti tehdejším ideálům a morálce, popřípadě u jakých témat došlo k pozitivním změnám,“ říká Tomáš Černý, redaktor Českého rozhlasu Vltava, který obnovenou premiéru pro vysílání připravil.

Řada tehdejších interview vyšla později knižně, ale uceleného opakování se pořady cyklu Káva u Kische nikdy nedočkaly. Po čtvrt století se k nim stanice Vltava vrací prostřednictvím výběru, který uvádí každou sobotu od 6.30 hodin. Všechny díly jsou k dispozici také on-line.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…