Legislativní rada vlády potvrdila kritiku, že novela energetického zákona je v rozporu s právem

29.08.2014 12:00

MPO včera na jednání legislativní rady vlády neobhájilo svůj návrh novely energetického zákona. Ministerstvo průmyslu a obchodu musí nyní návrh přepracovat do příštího zasedání vládních legislativců, které bude 18. září 2014 [1].

Legislativní rada vlády potvrdila kritiku, že novela energetického zákona je v rozporu s právem
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Ministerstvo průmyslu dostalo stovky připomínek k novele, které však totálně ignorovalo a naopak svůj návrh stále zhoršovalo. Návrh novely energetického zákona popíral principy právního státu, zaváděl právní retroaktivitu a dokonce navrhoval vyjmout jeden z úřadů státní správy z platnosti zákona o svobodném přístupu k informacím a dával mu nepřiměřené pravomoci,“ okomentoval rozhodnutí LRV Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Solární sdružení názor LRV přivítala. Sdružení opakovaně upozornily MPO na množství rozporů v novele energetického zákona i zákona o podporovaných zdrojích. Mezi zásadní pochybení patří například absence přesné formy nově zaváděných poplatků, vypracování variant nebo dopadových scénářů na spotřebitele. K zásadně problematickým bodům patří také retroaktivní návrh na omezení podpory stávajících instalací obnovitelných zdrojů.

„Příprava podobných zákonů silně ohrožuje pověst České republiky jako státu se stabilním právem a jistotou investičního prostředí. Pokud nechce ministerstvo průmyslu udělat z Česka banánovou republiku, mělo by se podobných návrhů napříště vyvarovat,“ říká Jan Patřičný z České fotovoltaické průmyslové asociace.

MPO zaslalo návrh zákona na LRV i přes masivní kritiku během meziresortního připomínkového řízení od řady ministerstev a profesních komor. Jejich připomínky však MPO ignorovalo a zapracovalo především návrhy Energetického regulačního úřadu (ERÚ), které neodůvodnitelným způsobem posilovaly pravomoci tohoto úřadu – například nově mohlo měnit zpětně nastavení podpory obnovitelných zdrojů nebo pro ně měla platit výjimka a ERÚ by nemuselo poskytovat informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Více informací:

[1] http://www.vlada.cz/cz/ppov/lrv/tiskove-zpravy/vysledky-131--zasedani-lrv-dne-28-8-2014-122145/

Zásadní body, které solární sdružení v návrhu novely energetického zákona kritizují:

Zpětné ovlivnění podpory pro obnovitelné zdroje

Novela zákona o podporovaných zdrojích zavádí nový mechanismus, kterým stanoví maximální výši vyplacené podpory, který bude záležet na podmínkách vydaných ERÚ. Takovýto krok pak opět zásadním způsobem narušuje garantované podmínky pro obnovitelné zdroje dané platnou legislativou. Jde o jasně retroaktivní krok, který ohrožuje investice ve stovkách milionů korun a naprosto destabilizuje podnikatelské prostředí v energetice.

Změna výběru prostředků na podporované zdroje bez kalkulace dopadů na spotřebitele

Novela zákona podstatným způsobem mění výběr prostředků na obnovitelné a další podporované zdroje. Nově chce MPO zavést de facto paušální platby vztažené na velikost jistě - bez ohledu na velikost spotřeby. MPO se však takto zásadní změnu, která ovlivní výdaje spotřebitelů elektřiny v Česku, nenamáhalo opatřit výpočty dopadů na jednotlivé typy odběratelů elektřiny. Systém navrhovaný MPO navíc může demotivovat k investicím do úsporných technologií, které snižují spotřebu. Domácností se pak může dotknout zvýšení plateb za elektřinu v místech, která celoročně nevyužívají: chaty nebo garáže.

Poplatek za přístup do distribučních sítí

MPO chce nově zavést povinnost výrobců elektřiny podílet se na nákladech na provoz distribuční a přenosové soustavy. Přitom například obnovitelné zdroje doposud pobíraly příspěvky jako prvky přispívající ke stabilitě chodu přenosové a distribuční soustavy. MPO však navrhuje tuto podporu zrušit a naopak zavést poplatek za využívání distribuční soustavy. Opět však novela vůbec neobsahuje formulaci způsobu stanovení ceny za služby distribuční (přenosové) soustavy a vše ponechává až na prováděcím právním předpise.

„Rušení“ s. r. o. u společností podnikajících v obnovitelných zdrojích

Návrh novely obsahuje mechanismus na zavedení neomezeného ručení vlastníků, provozovatelů, ale také odpovědných osob za vrácení podpory. – u společností, které podnikají v oboru šetrné energetiky. Tento návrh v příkrém rozporu se základními principy legislativy právnických osob. V případě odpovědných zástupců navíc přenáší novela ručitelský závazek na osoby, které ze své pozice nemají žádnou možnost vynutit jednání výrobce, které zákon předpokládá. Návrh navíc rozšířením pravomocí Energetického regulačního úřadu zcela zjevně vybočuje z ústavně zakotvené zásady zákonnosti.

Právo na informace se nově nemá vztahovat na ERÚ

ERÚ by nově nemuselo poskytovat informace o své činnosti mimo povinně zveřejňované výstupy. Omezení přístupu k informacím vyplývajícím z činnosti ERÚ jde přitom proti veřejnému zájmu a právu na informace dle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Nepřiměřené posílení kontrolních pravomocí ERÚ

Návrh novely také posiluje kontrolní pravomoci ERÚ na nestandardní úroveň. Nově by mohli zaměstnanci ERÚ získat právo k přístupu do uzavřených skříní, obchodních prostor nebo počítačů regulovaných společností. Novela tak posiluje pravomoci ERÚ nepřiměřeným a neodůvodnitelným způsobem. Navrhované ustanovení je pak v rozporu s právem na ochranu soukromí a domovní svobodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec