Legislativní rada vlády projednala šest návrhů zákonů, návrh zákona o prokazování původu majetku přerušila

27.03.2015 13:50

Ve čtvrtek 26. března 2015 se na Úřadu vlády konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. K projednání měla šest bodů:

Legislativní rada vlády projednala šest návrhů zákonů, návrh zákona o prokazování původu majetku přerušila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

- návrh zákona o hasičském záchranném sboru, návrh zákona o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích a návrh věcného záměru zákona o oceňování majetku - schválila;

- návrh zákona o prokazování původu majetku  a návrh zákona o soudních poplatcích a o zvláštních řízeních soudních - přerušila;

- návrh zákona o ochraně přírody a krajiny - odložila.

Návrh zákona o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů (zákon o hasičském záchranném sboru):

Návrh zákona vychází z analýzy právního a skutkového stavu, jejímž výsledkem je potřeba nově upravit postavení a organizaci Hasičského záchranného sboru České republiky (dále jen „hasičský záchranný sbor“) v návaznosti na změny, které v období od nabytí účinnosti dosavadní právní úpravy nastaly v oblasti právní i věcné. V dosavadní právní úpravě je pouze vymezeno zřízení hasičského záchranného sboru. Jeho postavení, úkoly, organizace a řízení, povinnosti, oprávnění a prostředky příslušníka hasičského záchranného sboru, ostatní oblasti fungování upraveny nejsou. Cílem navrhované právní úpravy je tedy dosažení stavu, kdy postavení hasičského záchranného sboru bude regulováno právní úpravou koncipovanou přehledně a systematicky správně.

Adresátem předmětné právní regulace jsou zejména příslušníci a zaměstnanci plnící úkoly svěřené hasičskému záchrannému sboru. Regulace se nově dotkne i jednotek dobrovolných hasičů, které podle návrhu § 10 jsou buď zcela, nebo zčásti začleněny do organizační součásti určené k plnění úkolů za stavu ohrožení státu nebo válečného stavu. Adresátem předmětné právní regulace jsou i bývalí příslušníci. Právní úprava totiž těmto bývalým příslušníkům umožňuje nosit při vhodných příležitostech služební stejnokroj s odlišujícím označením.

Předkladatelem zákona je Ministerstvo vnitra (MV).

LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony:

Hlavním účelem navrhovaných změn je zefektivnit a zrychlit proces nakládání s majetkem státu, a to zejména cestou posílení role Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových při hospodaření a nakládání s nepotřebným majetkem státu, v této prvé fázi konkrétně s nemovitými věcmi. Pro hospodaření s vybraným majetkem bude využíván centrální registr administrativních budov. Navrhovanou úpravou se zohledňují i aktuální potřeby praxe a postupně získávané poznatky spojené s dopady nabytí účinnosti nového občanského zákoníku, jemuž se zákon o majetku státu v nezbytném rozsahu přizpůsobuje současně terminologicky.

Předkladatelem zákona je Ministerstvo financí (MF).

LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Návrh zákona o prokazování původu majetku:

Cílem návrhu zákona je upravit stávající mechanismy daňového práva tak, aby bylo možné odhalit nepřiznané nebo zatajené příjmy poplatníků daní z příjmů a následně je zdanit. Návrh zákona obsahuje novelu zákona o daních z příjmů a trestního zákoníku.

Návrh zákona umožní správci daně vyzvat poplatníka daně z příjmů k prokázání příjmů, pokud existuje významný rozdíl (zákon stanoví hranici alespoň 10 mil. Kč) mezi nárůstem jmění poplatníka, jeho spotřebou nebo jiným vydáním a příjmy tvrzenými v daňovém přiznání. Pokud poplatník vše vysvětlí a podá důkazy  postup státu proti němu tím skončí. V opačném případě bude poplatníkovi stanovena dodatečná daň a zároveň bude povinen uhradit penále.

V novele trestního zákoníku se navrhuje zvýšení horní hranice trestní sazby trestu odnětí svobody za trestný čin porušení povinnosti učinit pravdivé prohlášení o majetku z jednoho roku na tři léta a výslovné doplnění peněžitého trestu.

Předkladatelem zákona je Ministerstvo financí (MF).

LRV projednávání tohoto zákona přerušila.

Návrh věcného záměru zákona o oceňování majetku:

Cílem návrhu zákona je sjednocení pojmů, které se projeví především důsledným definováním jednotlivých druhů cen tak, aby jednotlivé právní předpisy, které pro své účely potřebují ocenění, mohly odkázat na konkrétní druh ceny. Tím se zamezí používání stejných termínů pro různý obsah a odstraní se chaos v druzích cen, kterými se majetek oceňuje v jednotlivých právních předpisech. Doplněny budou i možnosti použití dalších způsobů oceňování pro konkrétní účely. Současné znění zákona nevyhovuje novým požadavkům na oceňování majetku vyžadující použití konkrétních metod oceňování, které současný zákon nepřipouští a z toho důvodu upravují oceňování majetku ve svých zákonech i orgány státní správy, kterým podle kompetenčního zákona tato činnost nepřísluší. Dochází tak paradoxně k určení rozdílných cen stejného majetku podle různých zákonů.

Základním předpokladem věcného záměru je, že zákon bude využitelný pro široký okruh subjektů a různé účely ocenění. I nadále bude mít zákon obecnou povahu a bude vymezovat pouze základní pojmy, způsoby a principy oceňování.

Předkladatelem zákona je Ministerstvo financí (MF).

LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 292/2013 Sb., o zvláštních řízeních soudních, a další související zákony:

Důvod přípravy nového zákona vychází zejména z povinnosti splnit tzv. předběžné podmínky stanovené Evropskou komisí.  Návrh zákona se též zabývá těmito záležitostmi:

- Splnění předběžné podmínky stanovující povinnost snížit náklady nutné na založení podniku na částku 100 EUR. Při splnění zákonem stanovených podmínek bude zápis společnosti s ručením omezeným osvobozen od soudního poplatku. Rovněž dojde ke snížení odměny notáře za sepsání notářského zápisu.

- Umožnit vydat žadatelům evropské dědické osvědčení, na jehož základě budou moci oprávněné osoby prokázat svůj statusu nebo vykonávat práva v jiném členském státě. Evropské dědické osvědčení se bude vydávat dědicům či odkazovníkům nebo vykonavatelům závěti či správcům pozůstalosti.

- Uznávání a výkon ochranných opatření vydaných v jiném členském státě bez nutnosti zvláštního řízení.

- Zpoplatnění řízení ve věcech náhrady škody nebo jiné újmy způsobené při výkonu veřejné moci nezákonným rozhodnutím, rozhodnutím o vazbě, trestu nebo ochranném opatření nebo nesprávným úředním postupem

Předkladatelem zákona je Ministerstvo spravedlnosti (MSP).

LRV projednávání tohoto zákona přerušila.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů:

Jedná se o komplexní návrh společné legislativy pro všechny naše národní parky. Novela zákona má za cíl otevřít parky šetrnému turismu, podpořit roli obcí v rozhodovacích procesech a zjednodušit administrativu.Návrh přináší zejména novou koncepci péče o národní parky. Dosavadní „plány péče“ nahradí „zásady péče“, do nich budou zahrnuty i dlouhodobé cíle národních parků, jejich poslání, jejich udržitelný rozvoj i možné využití. Revoluční novela ruší dosavadní 1. zóny nedostupné pro návštěvníky a zavádí tzv. klidová území, do nichž není vstup a priori zakázán, ale bude umožněn např. v některých měsících roku nebo po značených cestách, v doprovodu průvodce. Návštěvní řády nebudou stanovovat podmínky regulace, správy NP je budou používat k informování veřejnosti o regulacích vyplývajících z právních předpisů nebo opatření obecné povahy.

Předkladatelem zákona je Ministerstvo životního prostředí (MŽP).

LRV projednávání tohoto zákona odložila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…