Legislativní rada vlády projednává dva návrhy zákonů o zadávání veřejných zakázek

17.09.2015 9:35

Návrh zákona o zadávání veřejných zakázek a s ním související změnový zákon má na programu Legislativní rada vlády (LRV) na svém zasedání dnes 17. září.

Legislativní rada vlády projednává dva návrhy zákonů o zadávání veřejných zakázek
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Dále LRV projedná návrh zákona o ochraně státních hranic a též návrh zákona o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, včetně sledovatelnosti výbušnin pro civilní použití.

Návrh zákona o zadávání veřejných zakázek:
Zákon se předkládá v souvislosti s přijetím tří evropských směrnic regulujících oblast veřejného zadávání. Jejich obsah je nezbytné transponovat do vnitrostátního právního řádu do dubna 2016. Návrh zákona nově upravuje zejména pravidla pro zadávání veřejných zakázek a s tím související povinnosti dodavatelů, zvláštní důvody pro ukončení smluv na veřejné zakázky, zvláštní podmínky fakturace u smluv na veřejné zakázky a dále pak výkon státní správy v oblasti zadávání veřejných zakázek a informační systém o veřejných zakázkách.
Zákon předkládá Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). 

Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o zadávání veřejných zakázek:
V návrhu nového zákona o zadávání veřejných zakázek se stanoví, že dosavadní zákon o veřejných zakázkách (č. 137/2006 Sb.) a koncesní zákon (139/2006 Sb.) se ruší. Vzhledem k tomu, že na tyto zákony jsou navázány další právní předpisy, je nezbytné provést i úpravy těchto souvisejících předpisů. Ukázalo se žádoucím promítnout tyto změny i v zákonech, které sice oblast veřejného zadávání přímo neupravují, ale danou specifickou terminologii používají nebo na zákon o veřejných zakázkách odkazují. Navržené novelizace jsou legislativně technického charakteru. Návrhem této novelizace je dotčen například zákon o rozpočtových pravidlech, o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích. Dále zákony o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, o veřejných službách v přepravě cestujících a o trestní odpovědnosti právnických osob.
Zákon předkládá Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). 

Návrh zákona o ochraně státních hranic České republiky a o změně souvisejících zákonů (zákon o ochraně státních hranic):
Nová právní úprava ochrany státních hranic je potřebná z důvodu novelizace Schengenského hraničního kodexu, nařízení Evropské unie, které zcela zásadním způsobem určuje povahu ochrany státních hranic států, které jsou jím vázány, tedy včetně ČR. Všechny sousední státy naší republiky jsou součástí schengenského prostoru. Z toho důvodu má Česká republika odpovědnost pouze za ochranu tzv. vzdušných hranic, a hraniční přechody jsou tak zřízeny pouze na mezinárodních letištích.
Návrh zákona upravuje povinnosti velitelů letadel na vnějších letech a provozovatelů letišť. Provozovatelům letišť se ukládá zejména povinnost informovat Policii ČR o skutečnosti, že na jejich letišti přistálo letadlo přilétající ze státu, který není součástí schengenského prostoru.
Navrhovaným zákonem se také specifikují pravidla pro tzv. dočasné znovuzavedení ochrany vnitřních hranic České republiky. Schengenský hraniční kodex tento institut výjimečně připouští. Státy schengenského prostoru k tomuto kroku přistupují velmi zřídka - například při příležitosti konání významných politických událostí (vrcholná jednání NATO, OSN, G8 atd.) či masových sportovních akcí (olympiáda nebo fotbalový šampionát).
Zákon předkládá Ministerstvo vnitra (MV). 

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 83/2013 Sb., o označování a sledovatelnosti výbušnin pro civilní použití:
Novelou zákona má dojít především k řádné transpozici směrnice 2014/28/EU o harmonizaci právních předpisů členských států týkajících se dodávání výbušnin pro civilní použití na trh a dozoru nad nimi. Zákonem dochází také k promítnutí některých změn nutných v návaznosti  na návrh zákona o posuzování shody stanovených výrobků při jejich uvádění na trh, neboť směrnice o výbušninách patří mezi odvětvové směrnice tzv. nového legislativního rámce, upravující též dodávání výbušnin na trh. V neposlední řadě je novela, spolu s Ministerstvem vnitra navrženou změnou zákona o zbraních, zpracována na základě usnesení vlády ze dne 14. ledna 2015 č. 33, ke zvýšení provázanosti právních předpisů upravujících nakládání s municí civilními subjekty a vytvoření podmínek pro efektivní kontrolu skladování těchto výrobků, ve vazbě na výbuchy v areálu muničních skladů ve Vrběticích. Zákon předkládá Český báňský úřad (ČBÚ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…