Legislativní rada vlády schválila návrh zákona o nelékařských zdravotnických povoláních

05.06.2016 9:05

Ve čtvrtek 2. června 2016 se v budově Úřadu vlády konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. Rada měla k projednání tři body a všechny tři schválila.

Legislativní rada vlády schválila návrh zákona o nelékařských zdravotnických povoláních
Foto: pixabay.com
Popisek: zákony, ilustrační foto

Jednalo se o:
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů.
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony,
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech), ve znění pozdějších předpisů.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů:
Navrhovaný zákon novelizuje platný zákon o nelékařských zdravotnických povoláních, který je zastřešujícím právním předpisem pro problematiku výkonu regulovaných nelékařských zdravotnických povolání a uznávání jejich odborných kvalifikací.
Cílem návrhu zákona je zejména nastavit právní rámec, který umožní stabilizovat systém kvalifikačního vzdělávání při zachování jeho kvality především v případě ošetřovatelských profesí všeobecné sestry, dětské sestry, praktické sestry (zdravotnického asistenta), a to v souladu s aktuálními potřebami v oblasti zdravotnictví.
Návrh zákona především rozšíří možnost získání odborné způsobilosti pro výkon povolání všeobecné sestry zkráceným studiem na vyšších odborných školách, a pro zdravotnické pracovníky profesí zdravotnický asistent/praktická sestra, porodní asistentka a zdravotnický záchranář.
Dále zákon například ruší kreditní systém, který sloužil ke kontrole celoživotního vzdělávání, neboť dostatečně neplnil motivační roli ke vzdělávání pro zdravotnické pracovníky ani pro zaměstnavatele. V návaznosti na zrušení kreditního systému se ruší také vydávání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu navazující na zápis do registru zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu a evidenci v průkazu odbornosti. Současně se ruší registr zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, který je určitým torzem a stávající systém registrace nelékařských zdravotnických pracovníků se stal neefektivní.
Na základě novely zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (senátní tisk č. 234) má být vybudován jako součást Národního zdravotnického informačního systému Národní registr zdravotnických pracovníků, v němž budou zaregistrováni všichni zdravotničtí pracovníci, nejenom nelékařští zdravotničtí pracovníci způsobilí k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu.
Zákon předkládá Ministerstvo zdravotnictví (MZD).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony:
Předmětem navrhované právní úpravy je upřesnění ustanovení zákona, která se týkající sterilizací, kastrací, genetických vyšetření a ochranného léčení.
V ustanoveních zákona upravujících lékařské ozáření se zohledňují příslušné články Směrnice Rady 2013/59/EURATOM.
Dále se upravuje, s ohledem na poznatky aplikační praxe, posudková péče, včetně pracovnělékařských služeb a posuzování a uznávání nemocí z povolání. V navrhované právní úpravě se rovněž zohledňují závěry projektu „Spolupráce zaměstnavatelů a zaměstnanců v oblasti aplikace nové právní úpravy pracovnělékařských služeb“, které byly přijaty na 120. Plenární schůzi Rady hospodářské a sociální dohody ČR dne 27. 7. 2015.
Zákon předkládá Ministerstvo zdravotnictví (MZD).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech), ve znění pozdějších předpisů:
Cílem návrhu je transpozice nové evropské směrnice, která se týká omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek.
Za účelem provedení směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/720 ze dne 29. dubna 2015 je navrhováno stanovit v zákoně o obalech zákaz bezplatného poskytování lehkých plastových odnosných tašek v místě prodeje výrobků spotřebiteli, s výjimkou velmi lehkých plastových odnosných tašek.
Dále se v rámci transpozice předmětné směrnice zavádí povinnost označovat biologicky rozložitelné a kompostovatelné plastové odnosné tašky způsobem, který bude blíže stanoven prováděcím právním předpisem až v návaznosti na vydání příslušeného prováděcího aktu Evropské komise.
Návrh zákona také stanoví nové cíle recyklace a celkového využití obalového odpadu, neboť platný zákon o obalech upravuje tyto cíle pouze do roku 2016.
Rovněž se navrhuje zúžení povinnosti osob, které uvádějí do oběhu nápoje v obalech, které nejsou vratnými zálohovanými obaly, nabízet stejné nápoje rovněž ve vratných zálohovaných obalech, pokud jsou v nich tyto nápoje uváděny na trh, s výjimkou osob uvádějících tyto nápoje do oběhu na prodejní ploše menší než 200 m2.  Navrhuje se, aby se nově daná povinnost vztahovala pouze na tři nejběžnější druhy piva. Důvodem je stále trvající poptávka po vratných zálohovaných obalech ve vztahu k pivu.
Zákon předkládá Ministerstvo životního prostředí (MŽP). 
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…