Legislativní rada vlády schválila návrh zákona o podnikání na kapitálovém trhu

23.04.2016 20:34

Tento týden se v budově Úřadu vlády konalo zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR. Rada měla k projednání čtyři body. Z toho:

Legislativní rada vlády schválila návrh zákona o podnikání na kapitálovém trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Schválila:
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a některé další související zákony,

Přerušila:
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů,
- návrh zákona, kterým se mění zákon č.184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění), ve znění pozdějších předpisů,
- návrh zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů:
Cílem návrhu zákona je zajištění ochrany zdraví osob a zvířat a snížení administrativní náročnosti pro chovatele v případech, kdy je to při zachování nezbytných veterinárních požadavků na chov a zdraví zvířat a na živočišné produkty možné. 
Předložený návrh zejména:
- zpřesňuje některá ustanovení veterinárního zákona - např. rozlišení pojmů „karanténa“ a „izolace“ nebo pojmů „uvádění do oběhu“ a „uvádění na trh“,
- mění pojem soukromého veterinárního lékaře na veterinárního lékaře v souladu se zákonem o Komoře veterinárních lékařů České republiky,
- přesunuje některé povinnosti z chovatele hospodářských zvířat na chovatele bez rozdílu toho, zda chovají hospodářská zvířata nebo zvířata v zájmovém chovu s cílem udržet nebo zlepšit příznivý nákazový stav v chovech hospodářských i zájmových zvířat a volně žijící zvěře a současně stanovuje úkony, na které je ze státního rozpočtu poskytován příspěvek na jejich provedení /např. alergologický test (např. tuberkulinaci), odběr vzorků pro laboratorní vyšetření a provedení povinných vakcinací (proti vzteklině) a vyšetření (zvířat, která poranila člověka)/,
- snižuje administrativní zátěž chovatelů,
- umožňuje z důvodu ochrany dobrých životních podmínek zvířat porážku zvířete mimo jatky i v případech, kdy by přeprava na jatky způsobila zvířeti utrpení,
- doplňuje v souladu s požadavky Českého svazu včelařů do zákona tzv. prohlížitele včelstev, který bude oprávněn v ochranných pásmech v případě potvrzené nebezpečné nákazy včel prohlížet včelstva; chovatel včel bude mít možnost rozebrání včelího díla svěřit prohlížiteli včelstev nebo si prohlídku svých včel provede sám jako dosud,
- upřesňuje prodej malých množství vlastních produktů z prvovýroby,
- zavádí povinnou registraci útulků pro toulavá zvířata, aby tato zařízení mohla být pod veterinárním dozorem,
- zavádí povinnost oznámení chovu pěti a více psů samičího pohlaví starších dvanácti měsíců.
Zákon předkládá Ministerstvo zemědělství (MZE). 
LRV projednávání tohoto návrhu zákona přerušila.

Návrh zákona, kterým se mění zákon č.184/2006 Sb., o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění), ve znění pozdějších předpisů:

Hlavním cílem navrhované novely zákona o vyvlastnění je reagovat na změny, které přinesl nový občanský zákoník a které se podstatným způsobem dotýkají právní úpravy vyvlastnění, neboť vyvlastnění představuje zásah do vlastnictví, popřípadě jiných věcných práv, a má důsledky nejenom pro vlastníky nemovitých věcí a oprávněné z věcných práv, ale i pro další osoby, kterým v souvislosti s vyvlastněním práva buď zanikají, anebo se mění jejich postavení ve vztahu k vyvlastniteli.
Navrhovaná novela nemění základní koncepci dosud platné úpravy. Při volbě řešení byl respektován především princip jeho přiměřenosti k povaze a závažnosti daného problému.
Zákon předkládá Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů, a některé další související zákony:
Novela obsahuje převážně změny, jimiž se sleduje implementace směrnice MiFID II, nařízení MiFIR, nařízení MAR a směrnice CSMAD. Obecně má navrhovaný právní rámec přispět k vyšší efektivitě a transparentnosti podnikání na úseku finančního trhu. V reakci na technický pokrok v této oblasti se zavádí nová obchodní platforma v podobě organizovaného obchodního systému a reguluje se vysokofrekvenční obchodování. Úpravou informačních povinností uložených regulovaným subjektům a pravidel jednání se zákazníky se zvyšuje ochrana investorů. Nová opatření dále harmonizují a zpřísňují správní trestání. Implementace nových unijních předpisů prostřednictvím novelizace zejména zákona o podnikání na kapitálovém trhu, zákona o dohledu v oblasti kapitálového trhu a zákona o správních poplatcích.
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.


Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony:
Účelem novely je zejména dosažení změn právní úpravy reflektujících vývoj technologií a požadavky judikatury. Návrh zákona napravuje nedostatky, které komplikují aplikační praxi Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a zavádí definice, jejichž absence způsobuje regulační problémy, například v případě právních termínů „politické obchodní sdělení“, „pořad pro děti“ apod.
V souladu se závazkem vlády z Koaliční smlouvy se návrhem zákona zavádí systém jednotného označování televizních pořadů z hlediska jejich vhodnosti pro děti a mladistvé a charakteru obsahu (tzv. labelling). Zpřesňuje se rovněž právní úprava zpřístupňování televizních pořadů pro osoby se sluchovým nebo zrakovým postižením.
Za účelem zajištění řádného plnění závazků, které pro Českou republiku vyplývají ze směrnice Evropského parlamentu se navrhuje vypustit ze zákona ustanovení, které upravuje možnost odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jako celku předsedou vlády na návrh Poslanecké sněmovny Parlamentu.
Do návrhu zákona je dále zapracována nová právní úprava transparentnosti vlastnických vztahů v oblasti rozhlasového a televizního vysílání, která Radě pro rozhlasové a televizní vysílání zajišťuje přístup k relevantním aktuálním údajům o vlastnické struktuře a o skutečných majitelích provozovatelů vysílání, kteří jsou právnickými osobami. Účelem této úpravy je umožnit Radě pro rozhlasové a televizní vysílání řádný výkon její působnosti v oblasti dohledu na zachovávání plurality informací v rozhlasovém a televizním vysílání.
Návrh zákona obsahuje ještě změny zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, a zákona č. 132/2010 Sb., o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, které souvisejí s novelizovanou právní úpravou zpřístupňování televizních pořadů osobám se sluchovým nebo zrakovým postižením, a také změnu zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, zpracovanou ve spolupráci s Ministerstvem financí, kterou se zvyšují správní poplatky za úkony v řízení vedeném Radou pro rozhlasové a televizní vysílání.
Zákon předkládá Ministerstvo kultury (MK).

LRV projednávání tohoto návrhu zákona přerušila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…