Lékaři ORL kliniky poprvé operovali pacienta pomocí počítačem navigované chirurgie

21.01.2016 10:44

Lékaři Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubické nemocnice začali využívat moderní technologickou novinku. Poprvé operovali pacienta s podporou systému počítačem navigované chirurgie, jehož nákup byl financován z Integrovaného operačního programu Ministerstva zdravotnictví ČR v rámci obměny přístrojového vybavení Komplexního onkologického centra Nemocnice Pardubického kraje - Pardubické nemocnice.

Lékaři ORL kliniky poprvé operovali pacienta pomocí počítačem navigované chirurgie
Foto: Pardubická nemocnice
Popisek: Jedna z částí Pardubické nemocnice.

„Počítačem navigovaná chirurgie umožňuje operatérovi ´virtuálně vidět´ polohu operačního nástroje v operačním poli ve vztahu k předoperačně provedené obrazové dokumentaci počítačovou tomografií nebo magnetickou rezonancí. Systém zlepšuje orientaci v anatomicky složité oblasti vedlejších nosních dutin a spodiny lební, zvyšuje radikalitu operace i bezpečí výkonu,“ uvedl přednosta ORL kliniky Jan Vodička.

Systém počítačem navigované chirurgie je nejčastěji používán při revizních operacích vedlejších nosních dutin, v případě výkonů na vedlejších dutinách výrazně anatomicky změněných (úraz, vývojové anomálie) či rozsáhlých patologických změnách v oblasti čelní, klínové dutiny ve vztahu k nitrolebí, očnice ve vztahu ke zrakovému nervu, při chirurgickém uzávěru výtoku mozkomíšního moku. Významnou indikační oblastí jsou nezhoubné a zhoubné nádory vedlejších nosních dutin, u kterých je možno díky systému počítačem navigované chirurgie použít k radikálnímu odstranění nádoru při příznivém umístění pouze minimálně invazivní přístup. 

To byl i případ pacienta, který jako první podstoupil operační zákrok s pomocí tohoto systému na ORL klinice Pardubické nemocnice. „Byl operován pro nezhoubný nádor dutiny nosní a vedlejších nosních dutin bez nutnosti zevního přístupu z kožního řezu či přístupu přes dutinu ústní,“ uvedl lékař ORL kliniky a zároveň náměstek pro léčebně-preventivní péči Pardubické nemocnice Roman Michálek, který tuto operaci prováděl. A dodal: „Systém počítačem navigované chirurgie rovněž pomáhá v edukaci lékařů - otorinolaryngologů v chirurgii vedlejších nosních dutin."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…