Lékaři ORL kliniky poprvé operovali pacienta pomocí počítačem navigované chirurgie

21.01.2016 10:44

Lékaři Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubické nemocnice začali využívat moderní technologickou novinku. Poprvé operovali pacienta s podporou systému počítačem navigované chirurgie, jehož nákup byl financován z Integrovaného operačního programu Ministerstva zdravotnictví ČR v rámci obměny přístrojového vybavení Komplexního onkologického centra Nemocnice Pardubického kraje - Pardubické nemocnice.

Lékaři ORL kliniky poprvé operovali pacienta pomocí počítačem navigované chirurgie
Foto: Pardubická nemocnice
Popisek: Jedna z částí Pardubické nemocnice.

„Počítačem navigovaná chirurgie umožňuje operatérovi ´virtuálně vidět´ polohu operačního nástroje v operačním poli ve vztahu k předoperačně provedené obrazové dokumentaci počítačovou tomografií nebo magnetickou rezonancí. Systém zlepšuje orientaci v anatomicky složité oblasti vedlejších nosních dutin a spodiny lební, zvyšuje radikalitu operace i bezpečí výkonu,“ uvedl přednosta ORL kliniky Jan Vodička.

Systém počítačem navigované chirurgie je nejčastěji používán při revizních operacích vedlejších nosních dutin, v případě výkonů na vedlejších dutinách výrazně anatomicky změněných (úraz, vývojové anomálie) či rozsáhlých patologických změnách v oblasti čelní, klínové dutiny ve vztahu k nitrolebí, očnice ve vztahu ke zrakovému nervu, při chirurgickém uzávěru výtoku mozkomíšního moku. Významnou indikační oblastí jsou nezhoubné a zhoubné nádory vedlejších nosních dutin, u kterých je možno díky systému počítačem navigované chirurgie použít k radikálnímu odstranění nádoru při příznivém umístění pouze minimálně invazivní přístup. 

To byl i případ pacienta, který jako první podstoupil operační zákrok s pomocí tohoto systému na ORL klinice Pardubické nemocnice. „Byl operován pro nezhoubný nádor dutiny nosní a vedlejších nosních dutin bez nutnosti zevního přístupu z kožního řezu či přístupu přes dutinu ústní,“ uvedl lékař ORL kliniky a zároveň náměstek pro léčebně-preventivní péči Pardubické nemocnice Roman Michálek, který tuto operaci prováděl. A dodal: „Systém počítačem navigované chirurgie rovněž pomáhá v edukaci lékařů - otorinolaryngologů v chirurgii vedlejších nosních dutin."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…