Lékaři spolupracují, VZP ušetří přes miliardu

14.10.2013 10:16

Pro VZP roční úspory nejméně 1,1 miliardy, pro pacienty záruka nulových doplatků a pro zdravotnická zařízení už brzy možnost odečíst si část předepsaných přípravků z lékového limitu. Pozitivní listy VZP fungují již sedm měsíců. Teď poprvé jsou k dispozici data o tom, jak se k novince postavili zdravotníci. A potvrzuje se úspěch: některých levných léků, které VZP doporučuje předepisovat namísto jejich dražších variant, píší lékaři oproti dřívějšku i dvakrát více.

Lékaři spolupracují, VZP ušetří přes miliardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Od března do dneška bylo na pozitivní listy zařazeno postupně devět přípravků - vždy jeden až dva v konkrétní terapeutické skupině - u kterých výrobce nabídl VZP slevu 30 %. Při stejném léčebném účinku jsou tak tyto léky levnější než ostatní. Pojišťovna jejich zařazením na pozitivní list doporučuje lékařům, aby v maximální možné míře sahali právě po nich.

Jedním z těch, které se na pozitivní list dostaly už od března, je například přípravek na snižování hladiny cukru v krvi Amaryl. „V červenci lékaři předepsali tohoto léku o 127 procent víc než v únoru, kdy ještě na seznamu nebyl,“ uvedl náměstek ředitele Petr Honěk. Podobně u přípravku Clopidogrel, který se na pozitivní list dostal od května – v červenci už ho lékaři předepisovali o 80 % více.

Peníze ušetřené díky tomu, že pacienti dostávají stejně účinné, ale méně nákladné léky, umožňují pojišťovně více hradit nákladná inovativní léčiva a další moderní postupy ve zdravotní péči. Přínos pro klienty je proto nesporný.

V dohledné době by ale měli výhody pocítit i sami lékaři, díky kterým se novinku daří uplatňovat v praxi. Podle toho, v jaké míře budou předepisovat přípravky z pozitivních listů, budou si pak moci odečítat z lékových limitů určité procento nákladů. A nad určitou hranici by měli mít možnost odečíst si od limitu dokonce náklady na veškeré léky z konkrétní terapeutické skupiny. To by je mohlo ještě více motivovat k úsporám, které nijak nesnižují kvalitu péče o pacienty.

„I tímto způsobem chceme lékařům za jejich vstřícný přístup poděkovat. Jen díky nim se daří pozitivní listy prosazovat do praxe,“ dodal náměstek Honěk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…