Lesníci v létě plánují monitorovací lety i pozemní hasičské hlídky

29.06.2016 16:20

Pokud bude horké a suché léto, Lesy ČR nechají monitorovat porosty v celé zemi také letecky. Využijí policejní vrtulníky, službu objednají také u externích leteckých společností. Pozemní hlídky drží lesníci během celé sezóny.

Lesníci v létě plánují monitorovací lety i pozemní hasičské hlídky
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Příčiny požárů jsou různé. Často za ně mohou lidé nebo technické závady na zemědělských strojích - tak jako mnohokrát během předchozího léta. „Za loňský rok evidujeme ve státních lesích 327 lesních požárů na 58 hektarech lesa a osmi dalších, tedy celkem 335 požárů, z toho je 201 bez škody. Celková škoda byla vyčíslena na 8,6 milionů korun,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Monitorovací lety v rámci letecké hasičské služby loni začaly v polovině června. Vzlétlo se celkem 123 krát, Lesy ČR uhradily 1,2 miliony korun. „Letošní počasí nám zatím přálo, takže jsme dosud letadla nevyužili,“ dodal Szórád. Pokud budou teploty stoupat a lesy nezalije déšť, letecká hasičská služba i pozemní hasičské hlídky lesníků budou nasnadě.

Hašení lesních požárů leteckou technikou tradičně zajišťuje Ministerstvo zemědělství. Službu poskytuje všem vlastníkům lesů prostřednictvím Policie ČR na základě uzavřené dohody s Ministerstvem vnitra. Je tak stále zajištěno letecké hašení v celé republice. Letecká technika Policie ČR může být v omezené míře využita i k leteckému hlídkování v domluvených sektorech, a to zejména ve středních Čechách, v dolním a středním Polabí, na Blanensku, ve Žďárských vrších a na střední Moravě či na Svitavsku, a to od 1. dubna do 30. září. S ohledem na předpokládané riziko požárů letos částečně zajistí hlídkovou činnost i v těchto sektorech Lesy ČR, aby mohla být Letecká služba Policie ČR k dispozici při hašení lesních požárů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…