Lesnický park Bezděz je příkladem trvale udržitelného hospodaření v lesích

28.07.2015 19:42

„Území pro přírodu i pro lidi." Takové je motto Lesnického parku Bezděz, vzácného přírodního území na Českolipsku v Libereckém kraji. Do konce letošního roku bude označen informačními tabulemi.

Lesnický park Bezděz je příkladem trvale udržitelného hospodaření v lesích
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Vojenské lesy a statky spravují spolu s Lesy České republiky většinu lesů bezdězského parku. Ten se rozkládá na bezmála 18 tisících hektarech. Polovinu plochy tvoří hospodářské lesy. Park založily v roce 2011 oba státní podniky spolu s městy Bělá pod Bezdězem, Doksy, lesnicky park BezdezZákupy a obcí Bezděz. V Radě lesnického parku figurují také zástupci Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj a České lesnické společnosti.

Území je unikátní zejména historií tamějšího lesnického hospodaření a využíváním krajiny, ať se jedná o osídlení spojené se zemědělstvím, rybníkářstvím či myslivostí, které začíná ve 13. století. „Dnes mluvíme o trvale udržitelném hospodaření v lesích,“ řekl Ludvík Řičář, krajský ředitel podniku Lesy ČR z Liberce. Rozmanité prostředí je také domovem mnoha vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů.

Také proto bylo třeba projekt Lesnického parku Bezděz oživit. Do konce roku 2015 se tak na území parku instaluje sedm tabulí informujících o způsobu hospodaření a o historii Rečkovské lesní dráhy. Na podzim je plánovaná výtvarná soutěž pro školy. Vítězný školní kolektiv čeká exkurze po lesích na Bezdězsku.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…