Lesy ČR: Čápi z Makova se v záchranné stanici připravují na svobodu

03.12.2015 22:30

Záchranná stanice v Makově na Písecku v Jihočeském kraji postavila rozletovou voliéru pro čápy. Lesy ČR přispěly 50 tisíci korunami. Ve voliéře je i jezírko, ve kterém se mladí čápi učí lovit ryby.

Lesy ČR: Čápi z Makova se v záchranné stanici připravují na svobodu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Handicapovaní čápi ve stanici úspěšně hnízdí již 11 let. Stanice proto svůj areál průběžně vylepšuje. „Se stavbou voliéry jsme začali už loni. Místo jsme oplotili a na začátku tohoto roku také zasíťovali. Vybudovat potřebné jezírko jsme však mohli až díky prostředkům z programu Českého svazu ochránců přírody podporovaného státním podnikem Lesy České republiky,“ konstatuje šéf stanice Libor Šejna. Krátké video k projektu je pod odkazem zde.

Rozměry 40 x 25 metrů je voliéra pravděpodobně největší v České republice a bude ji možné využít i pro větší druhy ptáků z jiných stanic, například větších sov, dravců, čápů a dalších. Rozletové voliéry jsou nezbytné zejména při přípravě mláďat, která se do stanic dostávají ještě jako neschopná letu, nebo při rekonvalescenci ptáků přijímaných s úrazy křídel, dokonce i s jejich frakturami. Dostatečně velký prostor voliéry je pro obnovení ochablého létacího svalstva nezbytný.

Záchranná stanice v Makově spravuje území obcí s rozšířenou působností Blatná, Milevsko, Písek, Strakonice a Vodňany. Ročně přijme z naší přírody téměř 300 zvířat v nouzi. Nejčastějšími pacienty jsou poštolky, netopýři a ježci. Makovskou stanici dnes sledují na internetových stránkách www.makov.cz čtyři miliony lidí, a to díky kamerám umístěným k čapímu hnízdu a krmítku.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Pokud vám není lhostejný osud zraněných či jinak handicapovaných volně žijících živočichů, můžete poskytnout finanční dar na konto veřejné sbírky Zvíře v nouzi číslo 33 55 33 22/0800 nebo poslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI ROK na číslo 87777 (platí pro všechny operátory, cena DMS je 30 Kč, příjemce obdrží měsíční platbu 28,50 Kč, službu provozuje Fórum dárců). Podpořit můžete přímo i ZS Makov. Více informací naleznete na www.zvirevnouzi.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…