Lesy ČR: Čeští a slovenští lesníci vyzvali veřejnost i státní správu k podpoře

17.10.2018 16:22

Slovenští a čeští lesníci si 16. a 17. října na Sliači a v Černém Balogu připomněli 100. výročí vzniku Československa. Na mezinárodní konferenci věnované lesnictví v době společného státu i v současnosti společně vysadili lipový jubilejní háj a odhalili pamětní kámen s letopočty i symboly obou států. Podepsali také společné prohlášení.

Lesy ČR: Čeští a slovenští lesníci vyzvali veřejnost i státní správu k podpoře
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Spoločný štát, ktorý si pripomíname, bol prínosom pre lesníkov na obidvoch stranách rieky Moravy. Okrem iného aj preto, že do roku 1918 sa lesníctvo vyvíjalo odlišne pod vplyvom rakúskej a uhorskej časti monarchie a po vzniku Československa mohli lesníci ľahšie využívať skúsenosti svojich kolegov z druhej časti republiky,“ řekl Marian Staník, generální ředitel podniku Lesy Slovenskej republiky.

Po vzniku samostatných států se spolupráce obou státních lesnických podniků na čas utlumila. Postupně se ale obnovuje, například ve společných přeshraničních projektech. „Toho si velmi ceníme a chceme pokračovat,“ uvedl generální ředitel podniku Lesy České republiky Josef Vojáček. Oba představitelé státních podniků také podepsali společné memorandum. Vyzvali v něm veřejnost i státní správu k významné podpoře lesníků v obou zemích, neboť se potýkají s následky sucha a nevídanou kůrovcovou kalamitou.

„Aby se pozitivní přínos českých a slovenských lesníků v období společného státu i následujících let neztratil ve víru dějin, je třeba upozornit na současná rizika, která souvisí s aktuálními problémy v lesním hospodářství. České a slovenské lesy postihla pravděpodobně nejhorší katastrofa od časů Marie Terezie v podobě kůrovcové kalamity. Lesy oslabené emisemi, houbami, globálním oteplováním a dalšími extrémními výkyvy počasí jsou, také s ohledem na požadavky a s nimi související hospodářská omezení zástupců ochrany přírody, lehkou kořistí kůrovce. Je tedy pravděpodobné, že velká část lesů se v současné podobě nezachová. Ke zvládnutí této situace potřebují lesníci významnou podporu veřejnosti i státních orgánů,“ uvedli v textu.

LESY České republiky, státní podnik, a LESY Slovenskej republiky, štátny podnik, si jako organizace zodpovědné za správu státních lesů v bývalé Československé republice uvědomují 75letou historii společného hospodaření státních lesů a výzev, před kterými stojí lesní hospodářství obou zemí ve 21. století. Přijímají tak

Společné prohlášení lesníků ke 100. výročí vzniku Československa

Preambule
Lesy jsou jedním z největších bohatství každého státu a jejich obhospodařování a trvale udržitelné využívání je už po staletí přínosem pro celou společnost. Lesy vytváří vhodné prostředí pro mnohé druhy rostlin, živočichů, příznivě ovlivňují podnebí a půdní poměry, jsou také zdrojem zdraví i prostorem pro rekreaci obyvatelstva. Ochrana a soustavná péče je nutností pro zlepšování funkčnosti lesa, maximalizace pozitivních efektů hospodaření a plnění co nejširší škály mimoprodukčních funkcí lesa.

Historická východiska
Před sto lety vznikl na území rozpadajícího se Rakousko-Uherska samostatný stát Čechů a Slováků, ke kterému se hrdě hlásí i lesníci. I přes rozdíly v lesnatosti, zastoupení dřevin či ve způsobu hospodaření dokázali Češi i Slováci 75 let společně obhospodařovat lesy bývalého Československa. Právě společný stát přispěl k šíření progresivních myšlenek a inovativních lesnických postupů v obou částech bývalé republiky. Lesníci společně vzdali hold společnému státu už při oslavách 10. výročí vzniku Československa. Vysazovali například jubilejní háje a osazovali pamětní kameny, které se dochovaly dodnes.

Úcta ke společnému státu Čechů a Slováků
Aby se pozitivní přínos českých a slovenských lesníků v období společného státu i následujících let neztratil ve víru dějin, je třeba upozornit na současná rizika, která souvisí s aktuálními problémy v lesním hospodářství. České a slovenské lesy postihla pravděpodobně nejhorší katastrofa od časů Marie Terezie v podobě kůrovcové kalamity. Lesy oslabené emisemi, houbami, globálním oteplováním a dalšími extrémními výkyvy počasí jsou, také s ohledem na požadavky a s nimi související hospodářská omezení zástupců ochrany přírody, lehkou kořistí kůrovce. Je tedy pravděpodobné, že velká část lesů se v současné podobě nezachová. Ke zvládnutí této situace potřebují lesníci významnou podporu veřejnosti i státních orgánů.

Budoucí spolupráce
Lesy a lesníci mají v obou samostatných republikách podobné problémy, které jsou obdobně řešitelné. Vzájemná spolupráce je potřebná pro zabezpečení lepší informovanosti o aktuálních tématech a poslouží k formování společné lesnické politiky v rámci středoevropského prostoru i k odbornému růstu zaměstnanců obou státních podniků. Společná minulost je základem a nadále vytváří prostor pro nadstandardní vzájemné vztahy v rámci Evropské unie.

V Čiernom Balogu 17. 10. 2018

Ing. Marian Staník
generálny riaditeľ 
LESY Slovenskej republiky, š. p.

Ing. Josef Vojáček
generální ředitel
Lesy České republiky, s. p.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…