Lesy ČR: Do obory Soutok se o víkendu cyklisté kvůli velké vodě nedostanou

24.05.2019 16:05

Tůně, vodní kanály a slepá ramena lužních lesů v jihomoravské oboře Soutok se v několika posledních deštivých dnech naplnily vodou. Zaplavené jsou i louky. Dobrá zpráva!

Lesy ČR: Do obory Soutok se o víkendu cyklisté kvůli velké vodě nedostanou
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Od roku 2015 se kvůli kritickému suchu snižovala vitalita i odolnost tamějších cenných porostů. Lesy ČR spolu s Povodím Moravy v roce 2017 a letos v březnu dokonce vylepšovaly vodní bilanci miliony metrů krychlových vody z nádrže Nové Mlýny. Nyní si příroda pomohla sama.

„Včera kulminoval průtok řeky Moravy, takže jsme otevřeli jeden z objektů, který jinak slouží k vypouštění vody. Nyní jím do Soutoku voda přitéká a zaplavuje celou oblast,“ řekl Jiří Netík, vedoucí tamějšího polesí z Lesů ČR a dodal: „Do tří dnů by se mělo vše vrátit do normálu, tedy voda zase opadne. Zatím se můžou v zavodněných loukách třít ryby. Plůdky se pak s vodou vrátí do koryt,“ dodal s tím, že by se oblast měla opět otevřít návštěvníkům během příštího týdne.

Soutok je největší oborou v zemi. Z celkových 4232 hektarů mezi řekami Morava a Dyje pokrývají 3395 hektarů lesy. V oblasti nalezneme staleté solitérní duby, jejichž stav se kvůli suchu zhoršuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…