Lesy ČR: Domovy pro dravce a sovy na Břeclavsku

02.08.2017 10:56

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) již řadu let pomáhá dravcům a sovám hnízdit v zemědělské krajině Břeclavska. Letos pečuje o sto speciálních budek, které se staly domovem pro poštolky obecné, kalouse ušaté a puštíky obecné. Podnik Lesy České republiky je generálním partnerem projektu, podpořil ho v rámci Národního programu Ochrana biodiverzity.

Lesy ČR: Domovy pro dravce a sovy na Břeclavsku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Bez pomoci člověka by v současné intenzivně zemědělsky využívané krajině Břeclavska nebyly schopny některé druhy ptáků přežívat ve větším množství. A to přesto, že zde mají dostatek potravy. Poštolky či kalousi a puštíci tu totiž nemají dostatek přirozených míst k hnízdění. Sami si hnízda nebudují, využívají starých hnízd vran či strak na vysokých stromech. Těch je však na mnohých místech jižní Moravy nedostatek.

Ochránci přírody ze základní organizace ČSOP v Břeclavi nabízejí ptákům alternativu v podobě velkých budek nejčastěji vyrobených z plastových kanystrů o objemu 40 litrů. Jsou lehké a vydrží, na rozdíl od dřevěných budek, mnohem déle. Jsou natřeny ochranným nátěrem a upraveny tak, aby vyhovovaly nárokům hnízdících druhů. S pomocí stromolezeckého vybavení se budky výšce 6-12 m 2-3x do roka kontrolují. Sleduje se nejen stav hnízdění, ale také to, zda se je budka správně připevněná a nehrozí jí spadnutí. Podle potřeby je nutné obnovovat ochranný nátěr a měnit znečištěnou výstelku, aby budka déle vydržela a dospělí ptáci i mláďata měli pro hnízdění vhodné podmínky. Když už stromy příliš zestárnou a prosychají, je nutné budky přemístit na vhodnější místo.

Výsledky předchozích let ukazují, že právě poštolky obecné a kalousi ušatí budky na Břeclavsku s oblibou obsazují. Dlouhodobá sledování dokládají, že se jedná o významnou pomoc, od roku 1989 v nich ochránci zaznamenali přes tři tisíce hnízdění. Vzhledem k počtům průměrně vyváděných mláďat výše uvedených druhů, se budky staly domovem více jak desítky tisíc mláďat. Neznamená to ale, že by se touto cestou mohli dravci a sovy přemnožit. Příštího roku se dožije jen průměrně 40 % mláďat. Je to dáno nejen přirozenými faktory jako je množství a kvalita potravy, klimatické vlivy či nemoci, ale také faktory způsobenými člověkem. Mnoho dravců a sov zahyne např. při srážce s automobily při hledání potravy v příkopech kolem silnic, další se stanou obětí jedů používaných proti hlodavcům či se upálí na sloupech vysokého napětí.

Projekt Management budek pro dravce a sovy v zemědělské krajině Břeclavska je realizován v rámci národního programu Českého svazu ochránců přírody Ochrana biodiverzity. Generálním partnerem tohoto programu jsou Lesy České republiky a program je dále spolufinancován také Ministerstvem životního prostředí ČR. Systematická spolupráce mezi podnikem Lesy ČR a ČSOP na realizaci podobných projektů probíhá již 19 let.

Zdroj: Český svaz ochránců přírody

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…