Lesy ČR: Nová nejsilnější trofej kňoura pochází opět z obory v Sedlici

30.05.2017 10:12

Národní rekord překonala trofej devítiletého kňoura uloveného 12. srpna 2016 v jihočeské oboře Sedlice. Oboru spravuje státní podnik Lesy ČR. Trofeje v květnu hodnotila v Lysé nad Labem mezinárodní komise expertů.

Lesy ČR: Nová nejsilnější trofej kňoura pochází opět z obory v Sedlici
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Celkem 149,00 bodů udělila komise trofeji nejsilnějšího kňoura uloveného loni v České republice. Padl tak tři roky starý rekord. Tehdejší trofej černé zvěře oceněné 134,35 body pochází také ze sedlické obory na Strakonicku.

Podle metodiky Mezinárodní myslivecké rady - CIC hodnotili experti z Polska, Slovenska a České republiky takzvané páráky a klektáky, tedy vyčnívající zuby. Trofeje dokazují loveckou či myslivecko-chovatelskou úspěšnost.

„Byl to mimořádný kňour prasete divokého. Populaci pravidelně oživujeme kusy dovezenými ze Slovenska, například z oblasti Sobrance nebo z obory Bieň. Úspěch však nepřináší jen genetika a odborná péče o zvěř, ale i dostatek času pro dozrání trofejové zvěře. To je u kňoura osm až deset let,“ vysvětlil opakovaný úspěch jihočeských oborníků z Lesů ČR lesní správce Radovan Nůsek.

S rozlohou 255 hektarů a prvními zmínkami už z 18. století je sedlická obora proslulá právě kvalitním chovem černé zvěře, ale také daňků a jelenů sika Dybowského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…