Lesy ČR: Nové správní budovy stavíme ze dřeva

12.04.2016 14:09

Lesy ČR upřednostňují při rekonstrukci i výstavbě nových správních budov, lesních správ či ředitelství, jako stavební materiál dřevo. Podnik tak podporuje jeho tuzemskou spotřebu.

Lesy ČR: Nové správní budovy stavíme ze dřeva
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Loni dokončená dřevostavba krajského ředitelství v Dobré Vodě u Českých Budějovic získala v anketě Dřevěná stavba roku 2015 hlavní cenu v kategorii moderních realizovaných dřevostaveb. Objekt za 30 milionů korun zaujal jak porotu, tak veřejnost. „Uvažujeme o přihlášení do soutěže Stavba roku,“ uvedl Igor Kalix, správní ředitel Lesů ČR.

V současné době se finalizuje projektová dokumentace na stavbu budovy Lesní správy v Ostravě. V listopadu 2015 začaly výkopové práce u nového objektu Lesní správy v Hořicích v Podkrkonoší. „Nyní se montují dřevěné konstrukce ve druhém patře. Do konce roku by měla být stavba za 20 milionů korun hotová,“ řekl správní ředitel Kalix.  

Stavba budovy LČR v Hořicích v Podkrkonoší. 

Podnik plánuje také stavbu nového administrativního centra generálního ředitelství v Hradci Králové. Dřevěný objekt by měl nahradit současnou nevyhovující budovu z panelů ze 70. let minulého století. „Soutěž o návrh chceme vyhlásit letos v červnu. První kolo vyhodnotí porota letos v říjnu a druhé v lednu 2017,“ pokračoval Igor Kalix. V současné době se připravuje zadávací dokumentace stavby, podnik spolupracuje s Českou komorou architektů, odborem hlavního architekta města Hradce Králové, s vedením města i městských lesů.

„Mezinárodní porota bude posuzovat ekonomické i energetické hledisko stavby“ vysvětlil Kalix. Inspiraci hledají hradečtí lesníci na severu Evropy, kde jsou podobné dřevostavby k vidění. V České republice obdobný objekt pro bezmála dvě stovky zaměstnanců zatím nestojí. „Podporujeme tak spotřebu českého dřeva v tuzemsku. Použitím ve stavebnictví dostává dřevo vyšší přidanou hodnotu,“ zmínil generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…