Lesy ČR: Obyvatelé Nového Jičína jsou chráněni před padesátiletou vodou

06.02.2015 9:37

Podél řeky Jičínky v místní části Žilina v Novém Jičíně v Moravskoslezském kraji mají od konce loňského roku protipovodňové betonové hráze. Chrání obyvatele i jejich domy a zahrady před padesátiletou vodou. Stavbu za 8,2 miliony korun financoval státní podnik Lesy ČR, který kromě jiného spravuje i některé drobné vodní toky.

Lesy ČR: Obyvatelé Nového Jičína jsou chráněni před padesátiletou vodou
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Když se při povodních v letech 2009 a 2010 rozlila v Novém Jičíně řeka Jičínka, bylo jasné, že je třeba v místní části Žilina vybudovat protipovodňové zábrany a ochránit tak ohrožené obyvatele a jejich majetek. „Složitá jednání s vlastníky dotčených pozemků, správců inženýrských sítí a dalších  orgánů trvala téměř dva a půl roku,“ řekl Vladimír Němčanský, vedoucí správy toků Lesů ČR oblasti povodí Odry se sídlem ve Frýdku-Místku.  Stavět se nakonec začalo loni v dubnu. O devět měsíců později byly práce hotové spolu s terénními úpravami přilehlých pozemků. Současně se zvýšila průtočná kapacita koryta řeky.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na téměř celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…